Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dit is waarom we liegen (en dit zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen)

Iedereen vertelt leugentjes, natuurlijk. Maar gemiddeld vertellen we er meer dan je misschien verwacht: namelijk 2 per dag. Waarom eigenlijk?

“Liegen is ervoor zorgen dat een ander een verkeerd beeld heeft, terwijl je zelf stiekem weet dat het niet klopt”, legt Sophie van der Zee, leugenonderzoeker aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, uit bij AD.

Advertentie

Verschillende soorten leugens
Er zijn verschillende soorten leugens. Zo zijn er de fabrication lies: leugens die geheel verzonnen zijn. Wanneer we gebeurtenissen of situaties flink overdrijven (want ja, ook dat is liegen), dan worden dat de exaggeration lies genoemd. White lies zijn de leugentjes om bestwil.

Informatie achterhouden
Dingen verzwijgen is óók liegen en die heten de concealment lies. Zo kun je bewust informatie achterhouden. “Je vertelt expres iets niet en weet dat de ander hierdoor een vertekend beeld van de werkelijkheid heeft”, aldus Van der Zee.

Verschil mannen en vrouwen
Maar dan nu de grote vraag: waarom? Volgens Van der Zee verschilt dat bij mannen en vrouwen. “Mannen vertellen vaker egoïstische leugens. Ze liegen om zich beter voor te doen dan ze eigenlijk zijn of om ergens onderuit te komen. Vrouwen vertellen meer sociale leugens. Ze liegen vaker voor een ander dan voor zichzelf, bijvoorbeeld om iemand niet te kwetsen of om aardig gevonden te worden. Ook gaan de leugens vaker over immateriële zaken.”

Ik ben onderweg!
Adolescenten spannen de kroon. “Het hoogtepunt ligt rond de studententijd. Dat is een periode waarin het belangrijk is om indruk te maken op anderen. Daarna wordt het steeds minder. Oudere mensen liegen niet zo veel meer.” Een van de meest vertelde leugens is ‘ik ben onderweg’ of ‘ik kom eraan’. Volgens Van der Zee is dat vaak niet waar: “Het betekent eigenlijk: ik ben nog even iets anders aan het doen.”

Kenmerken liegen
Vaak wordt gezegd dat leugenaars bij het vertellen van een leugen wegkijken of zenuwachtig aan hun kin krabbelen. Maar volgens Van der Zee klopt dat niet. Zij onderzoekt momenteel nog de kenmerken van liegen.

Altijd slecht?
Dat we vaak liegen is een feit, maar dat hoeft gelukkig niet in alle gevallen slecht te zijn. “Onderzoek laat zien dat een beetje liegen zo zijn voordelen heeft. Een leugentje op je datingprofiel of cv kan ervoor zorgen dat je net een leukere partner of betere baan scoort. Maar als je door de mand valt, heb je vaak wel een probleem.”

Libelle vroeg een aantal Nederlandse vrouwen of ze weleens liegen over wat iets kost. “Zeker, mannen vinden een tas al snel te duur”, werd er onder andere geantwoord. Dit zeiden de andere vrouwen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien