Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dit is waarom heb je in de zomer meer last hebt van een slechte adem

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Maar in de zomermaanden blijken we hier meer last van te hebben dan normaal. Waar komt dat eigenlijk door?

Halitose
Als je vaak last hebt van een slechte adem, wordt dit ook wel halitose genoemd. Door dat het in de zomer vaak warm is, verliezen we door het zweten meer vocht dan gemiddeld. Dehydratatie speelt dan ook een grote rol bij het hebben van een slechte adem. “Het is dus écht belangrijk om voldoende te drinken. Helemaal als je ook nog eens medicatie neemt tegen hooikoorts, een dieet volgt om af te vallen of vaker buiten sport”, legt halitose-expert Harold Katz uit aan Metro UK.

Advertentie

Suikers
Maar er is nog een verklaring voor het hebben van een slechte adem in de zomer. Rond deze tijd van het jaar drinken we ook veel verfrissende alcoholistische drankjes en eten we meer zoetigheden als ijsjes. Harold: “In je mond zitten anaërobe bacteriën en die zijn dol op suiker. En zoals je al kan raden, ruiken die bacteriën niet bepaald naar rozen.” En deze drankjes en zoetigheden zitten vol suikers. En om weer terug te komen op de eerste verklaring zorgt alcohol er ook nog eens voor dat je makkelijker uitdroogt. Hoe leuk het ook is om met deze zomerse temperaturen een terrasje te pakken, je adem wordt er dus niet beter op.

Kruiden
En we kunnen nog even doorgaan, want ook barbecuen is geen succes voor je adem. Alle lekkernijen die we dan naar binnen werken, maken het er in je mond niet frisser op. We gebruiken tijdens de BBQ veel uien, knoflook en andere kruiden. Ook eet je veel vlees waarbij er stukjes tussen je tanden blijven zitten. “Als je dan niet flost, krijgen die slechte bacteriën helemaal vrij spel”, vertelt Harold.

Water
Maar wat kun je doen om dit allemaal te voorkomen. Je wilt natuurlijk wel blijven genieten van de zomer. De belangrijkste tip is om gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en eet tussendoor wat waterrijk fruit zoals ananas, meloen of sinaasappel. Daarnaast is het slim om na het eten even je tanden te poetsen. Lukt dit niet? Geen probleem, neem dan even een suikervrije kauwgom.

Broedplaats
En vergeet als laatste niet je tong wat extra aandacht te geven. Je tong is namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën, dus maak minstens twee keer per dag je tong schoon door met een tandenborstel of tongschraper alle viezigheid weg te schrapen.

Meer weten over het hebben van een slechte adem in het algmeen? Bekijk dan de video hieronder van Libelle’s dokter Rutger:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metro UK. Beeld: iStock

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien