Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Weer veilig naar de tandarts: "Nederlandse tandartsen lopen voorop met veilig behandelen"

Aan het begin van de coronacrisis was een tandartsbezoek nog uit den boze: je mocht hier alleen naartoe voor noodzakelijke ingrepen die niet konden wachten. Inmiddels zijn de regels versoepeld en mag je ook weer voor een controle gaan. Toch is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet verstandig dit te doen. Al valt Nederland daar niet onder, want volgens de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en kaakchirurgen in Nederland (KNMT) zou de rest van de wereld een voorbeeld kunnen nemen aan de Nederlandse aanpak. 

WHO adviseert mensen niet-essentiële tandartsbezoeken nog even uit te stellen, maar geldt dat ook voor Nederland?

Advertentie

Risico’s

“De WHO adviseert om niet-essentiële mondzorg uit te stellen totdat de verspreiding van Covid-19 voldoende is afgenomen,” zo luidt het advies. Hetzelfde geldt voor ‘esthetische ingrepen’ (plastische chirurgie). In veel landen is niet-essentiële mondzorg weer hervat, maar dat brengt wel een aantal risico’s met zich mee.

Besmetting van tandarts

Zo lopen vooral tandartsen het risico besmet te worden door één van de patiënten. “Tandartsen werken erg dicht bij het gezicht van patiënten,” zo verklaart de WHO. “De procedures omvatten face-to-face communicatie en frequente blootstelling aan speeksel, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Daardoor hebben ze een grotere kans om besmet te raken met SARS-CoV-2.”

“Voorlopig niet gaan”

Daarnaast kunnen tandartsen natuurlijk ook hun patiënten besmetten. Volgens de WHO is het dan ook verstandig om tandartsbezoeken voorlopig nog uit te stellen. Hierbij benadrukken ze wel dat dit alleen geldt voor niet-essentiële tandartsbezoeken.

Belangrijke update: niet van toepassing op Nederland

Ondanks het internationale advies, is dit volgens de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland (KNMT) níet van toepassing op Nederland. Dat schrijft het AD. Het advies zou worden gegeven aan landen die nog niet volgens een corona-leidraad werken, wat Nederland wel doet. “Nederlandse tandartsen lopen voorop met veilig behandelen.”

Nederland heeft in samenwerking met het RIVM een leidraad opgesteld: Commissie Leidraad Corona. Hierdoor kunnen tandartsen op een verantwoorde manier de reguliere tandzorg aanbieden. “De oproep van de WHO om een dergelijke leidraad te ontwikkelen en totdien de niet-essentiële mondzorg af te schalen, toont aan dat de mondzorgsector in Nederland snel en effectief heeft gehandeld zodat patiënten niet onnodig lang van mondzorg verstoken zijn gebleven.”

Het KNMT vertelt dat de mondzorg in Nederland gemonitord wordt. Sinds de mondzorg weer hervat wordt, is het reproductiegetal in Nederland niet gestegen. “In feite doet de WHO een oproep aan de rest van de wereld om de Nederlandse aanpak over te nemen.”

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien