Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Waarom je beter nog even kunt wachten met de griepprik

Vanaf oktober krijgen zo’n 6 miljoen mensen weer een uitnodiging van hun huisarts om de griepprik te halen. Maar wat is nou het beste moment om een griepprik te halen?

Mensen van 60 jaar en ouder en mensen en kinderen en bepaalde medische aandoeningen krijgen de komende tijd weer een oproep om de griepprik te halen. Toch is het verstandig om het moment waarop je de prik neemt slim uit te kiezen.

Advertentie

Griep
Wanneer je een keer echt goed de griep hebt gehad, weet je dat dat echt geen pretje is. Hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen kunnen 1 tot 2 weken aanhouden. De ziekte is besmettelijk en wordt door praten, hoesten en niezen verspreid. Daardoor wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen door de griep.

Griepvirussen
Er zijn verschillende griepvirussen, daarom is de griepprik een vaccin met verschillende dode griepvirussen. Door de dode virussen in dit vaccin krijg je geen griep, maar gaat het lichaam wel afweerstoffen aanmaken tegen de virussen in de prik. Je lichaam heeft 2 weken nodig om genoeg afweerstoffen aan te maken en na die 2 weken ben je zo’n 6 maanden beschermd tegen de griep.

Half oktober
Wil je de kans op griep zoveel mogelijk verlagen? Wacht dan nog tot half oktober met het halen van de griepprik. De griep komt vooral voor tussen december en april, dus je kunt de prik het beste halen tussen half oktober en half november. Dan weet je zeker dat de afweerstoffen zijn aangemaakt op het moment dat je ze het hardst nodig hebt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Beeld: ANP

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien