Goed om te weten: wanneer is het te warm om te werken?

Dat deze hitte iets met je lichaam (en geest) doet, is één ding dat zeker is. Het is dan ook bepaald geen pretje om met dit warme weer te werken. Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als ‘te warm om te werken’? En mag je in zo’n geval je baas om een vrije dag vragen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er bestaat zeker zoiets als ‘te warm’ om te werken. In artikel 6.1 van de Arbowet is hier namelijk het volgende over te lezen: ‘de temperatuur op de werkplek mag niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer’.
De regels
Nu is het natuurlijk nog de vraag bij welke temperatuur je aan de bel mag trekken, aangezien hier verder niks over wordt gezegd. Wat er echter wel staat, is dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en –schade door de hitte te voorkomen. Als het werken bij een hoge temperatuur niet kan worden voorkomen, is je werkgever verplicht om:
- Na te gaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is;
- De duur van werkzaamheden in de warmte verkorten;
- Werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;
- Koele dranken aanbieden;
- Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.
Check ’t met deze handige calculator
Nu denk je misschien ‘leuk om te weten, maar ben ik nu wel of niet verplicht om met deze warmte door te werken?’. De FNV heeft hier een handige tool voor ontworpen: de hittestress calculator houdt namelijk rekening met de temperatuur, luchtvochtigheid en je kleding. Aan de hand van de kleur kun je zien hoe risicovol jouw werkomgeving is en of je je baas aan de mouw kan trekken.
Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Rijksoverheid, FNV. Beeld: iStock