Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is een parasiet en hoe gevaarlijk is het?

Je hebt vast weleens gehoord dat je net als van een virus of bacterie ook van een parasiet ziek kunt worden. Maar wat is het en hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Parasieten zijn organismen die leven op planten en dieren en kunnen zich alleen voortplanten ten koste van de plant of het dier. Ze leven op de huid, zoals vlooien of teken, maar kunnen ook voorkomen in de darmen, zoals aarsmaden of lintwormen.

Advertentie

Risico’s parasiet

Niet alle parasieten zijn gevaarlijk voor de mens, maar ze kunnen eten wel besmetten. Hierdoor kunnen mensen ziek worden. De kans op besmetting is klein, maar het brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Met name voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kunnen parasieten het gevaarlijk zijn.

Kattenbak

Besmetting kun je voorkomen door geen rauw vlees te eten, vlees altijd goed te bakken en groente en fruit goed te wassen. Vermijd daarnaast rauwe melk of producten die daarvan gemaakt zijn, en drink in het buitenland liever geen kraanwater. Ook is het verstandig om je handen goed te wassen, zeker na het aanraken van rauw vlees, het werken in de tuin of het verschonen van de kattenbak.

Grieperig

Wanneer een parasiet toch met het eten mee de darm in komt, kan-ie zich vanuit daar verspreiden naar de spieren, ogen, hersenen of lever. Bij een besmetting kun je last krijgen van buikpijn, diarree, oedeem, jeuk, koorts, chronische spierpijn, vermoeidheid en griepachtige verschijnselen. Bij een vermoedelijke besmetting is het verstandig langs de huisarts te gaan.

Dr. Rutger legt uit: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (18 t/m 24 februari) eruit volgens je numeroscoop

Numeroscoop

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling.

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werkt met cycli van steeds 9 jaar en kan

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien