Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is een parasiet en hoe gevaarlijk is het?

Je hebt vast weleens gehoord dat je net als van een virus of bacterie ook van een parasiet ziek kunt worden. Maar wat is het en hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Parasieten zijn organismen die leven op planten en dieren en kunnen zich alleen voortplanten ten koste van de plant of het dier. Ze leven op de huid, zoals vlooien of teken, maar kunnen ook voorkomen in de darmen, zoals aarsmaden of lintwormen.

Advertentie

Risico’s parasiet

Niet alle parasieten zijn gevaarlijk voor de mens, maar ze kunnen eten wel besmetten. Hierdoor kunnen mensen ziek worden. De kans op besmetting is klein, maar het brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Met name voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kunnen parasieten het gevaarlijk zijn.

Kattenbak

Besmetting kun je voorkomen door geen rauw vlees te eten, vlees altijd goed te bakken en groente en fruit goed te wassen. Vermijd daarnaast rauwe melk of producten die daarvan gemaakt zijn, en drink in het buitenland liever geen kraanwater. Ook is het verstandig om je handen goed te wassen, zeker na het aanraken van rauw vlees, het werken in de tuin of het verschonen van de kattenbak.

Grieperig

Wanneer een parasiet toch met het eten mee de darm in komt, kan-ie zich vanuit daar verspreiden naar de spieren, ogen, hersenen of lever. Bij een besmetting kun je last krijgen van buikpijn, diarree, oedeem, jeuk, koorts, chronische spierpijn, vermoeidheid en griepachtige verschijnselen. Bij een vermoedelijke besmetting is het verstandig langs de huisarts te gaan.

Dr. Rutger legt uit: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum. Beeld: iStock

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien