Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Zó weinig vrouwen laten een uitstrijkje maken

Na je 30e ontvang je iedere 5 jaar een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Zo krijgen vrouwen de kans om kanker voortijdig op te sporen. Daar geeft echter niet iedereen gehoor aan.

Maar 6 op de 10 Nederlandse vrouwen laten een uitstrijkje maken. Dat blijkt uit onderzoek van Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. Vooral vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten het vaak afweten.

Advertentie

800 vrouwen

Ieder jaar krijgen 800 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, weet het RIVM. Ieder jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte.

Onrustige cellen

Baarmoederhalskanker is vrijwel altijd het gevolg van het HPV-virus. Aan de hand van een uitstrijkje kunnen het virus en onrustige cellen worden opgespoord. Ieder jaar laten 800.000 vrouwen een uitstrijkje maken. Bij 35 van hen werd baarmoederhalskanker geconstateerd. Bij 5000 vrouwen werd een voorstadium van baarmoederhalskanker vastgesteld. Door het bevolkingsonderzoek zijn naar schatting 325 sterfgevallen voorkomen, meldt Olijf.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Olijf. Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien