Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Helpt anti-rimpelcrème? Dokter Rutger Verhoeff: "Nee, zonnebrand werkt veel beter"

Al vanaf je 25e mag je spreken van een ‘verouderde huid’ en dus is de kans groot dat je al járen smeert met een anti-rimpelcrème om je huid zo jong mogelijk te laten ogen. Maar werkt dit eigenlijk wel, of zijn zulke crèmes weggegooid geld? Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op deze prangende vraag.

Er wordt veel beweerd over de gezondheid van je huid. Maar anti-rimpelcrèmes? Die hoeven we niet langer te kopen volgens dokter Rutger.

Advertentie

Anti-rimpelcrèmes werken niet

Een mooie huid, dat willen we allemaal wel. Smeren met een anti-rimpelcrème die nog hartstikke duur is ook, doen we daarom fanatiek. Maar da’s weggegooid geld, vertelt dokter Rutger. “Het werkt echt niet. De veroudering van onze huid komt tot stand door genetische aanleg, roken, en met name blootstelling aan de zon. De perfecte crème moet SPF bevatten om je huid te beschermen, en dat zit ook in zonnebrand. Een simpele zonnebrandcrème is dus veel beter tegen rimpels, de meeste andere crèmes werken niet.”

Genetische componenten

Toch zijn bestaat er een kans dat je wel íets aan een anti-rimpelcrème kan hebben. “De kleine, fijne droogtelijntjes kun je wel wegsmeren met verzorgende crèmes waarin ingrediënten zitten zoals glycerine en ureum die het vocht vasthouden. Maar de echte rimpels waarvoor gesmeerd wordt, zal een crème niet kunnen laten verdwijnen. Ook al smeer je het al jaren drie keer per dag, of je wel of geen rimpels krijgt heeft echt te maken met leefstijl en genetische componenten”, aldus Rutger.

Rimpels voorkomen?

Sommige mensen hebben meer last van rimpelvorming dan anderen. Bij genetische aanleg gaat het hoofdzakelijk om de hoeveelheid en verdeling van collageen en elastine, het verschil tussen een donkere en lichte huid.Met het vorderen van de leeftijd wordt het collageen dikker en neemt de elastine af”, vertelt dokter Rutger. “Ook hormonale veranderingen, bijvoorbeeld een tekort aan oestrogeen na de overgang, beïnvloeden het ontstaan van rimpels.”

Maar voorkomen dat je rimpels krijgt? Dat zit er toch écht niet in.“Een verandering van je huid hoort nou eenmaal bij ouder worden. Als je nooit lacht of fronst, zul je minder rimpels ontwikkelen”, grapt dokter Rutger. Maar ja, of je een emotieloos leven over hebt voor wat minder lijntjes in je gezicht? Ons niet gezien.

In zijn boek nieuwe boek ‘Kusje erop’ duikt Rutger Verhoeff samen met journalist Tijn Elferink in 70 gezondheidsmythes, en maakt hij korte metten met onwaarheden. En, sommige gezegdes blijken dus wel echt waar te zijn. 

Wat kun je doen tegen haaruitval? Dokter Rutger zet alle feiten en fabels omtrent haarverlies voor je op een rij:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien