Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Wetenschappelijk bewezen: luchtvervuiling kan schade toebrengen aan ongeboren kind

Uit een onderzoek van Belgische wetenschappers is gebleken dat luchtvervuiling via de longen kan doordringen tot in de baarmoeder. Zo kan het bij zwangere vrouwen schade toebrengen aan het ongeboren kind.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Advertentie

De wetenschappers hebben de placenta van willekeurige vrouwen onderzocht. Bij 28 vrouwen troffen ze roetdeeltjes aan. Deze deeltjes zijn aan de binnenkant van de moederkoek terechtgekomen, op de plek waar de foetus van bloed wordt voorzien. Dit onderzoek levert hét bewijs dat de placenta de foetus niet geheel kan beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De roetdeeltjes zaten soms al na 12 weken zwangerschap in de moederkoek. En dat is eng, want dit is de meest kwetsbare fase van een ongeboren kind.

Schade aan foetussen
Bij dit onderzoek zijn geen foetussen onderzocht. Toch gelooft onderzoeksleider Tim Nawrot dat de deeltjes schade toe kunnen brengen aan ongeboren baby’s. Roet wordt namelijk vaker in verband gebracht met schadelijke effecten op de zwangerschap. In regio’s waar veel luchtvervuiling is, worden vaker kinderen met een laag geboortegewicht geboren en worden kinderen vaker te vroeg geboren.

Paniek
Nawrot benadrukt wel dat hij met deze onderzoeksresultaten geen paniek wil zaaien. “We moeten ons realiseren dat de uitstoot van koolstof de afgelopen jaren sterk is gedaald. Zware vrachtwagens hebben nu bijvoorbeeld een roetfilter waardoor de concentratie roetdeeltjes in de lucht omlaag is gegaan.”  Toch is deze uitkomst een reden om de effecten van luchtverontreiniging verder te gaan onderzoeken, want: “Als roetdeeltjes door de placentabarrière kunnen, dan lukt dat andere nanodeeltjes, zoals nanoplastics, vermoedelijk ook.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien