Verkleuren jouw vingers door de kou? Dít kan het betekenen

De winterse temperaturen buiten kunnen zorgen voor koude, droge handen. Sommigen hebben zelfs last van verkleurde vingers. Waar komt dit toch door en wat kun je ertegen doen?
Ben je lekker een winterwandeling aan het maken, maar heb je het zó koud dat de kleur uit je vingers verdwijnt? Of kleuren ze juist blauw of zelfs paars? Dan kan het goed zijn dat je lijdt aan het syndroom van Raynaud.
Syndroom van Raynaud
Het syndroom (fenomeen) van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en/of tenen stopt. Dit zorgt voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Dit gebeurt bij kou en vocht of bij heftige emoties, omdat je slagaders dan te snel samentrekken. Je vingers worden eerst wit en daarna blauw. Als je hand of voet weer warm wordt, kan dit een pijnlijk en gloeiend gevoel geven. Bovendien voel je je vingers of tenen tintelen. Dit alles kan ongeveer vijf tot dertig minuten duren.
Actie reactie
Er bestaan twee soorten: primair en secundair. Bij de primaire vorm treden de vaatkrampen meestal bij beide handen op, met uitzondering van de duim. Dit komt door een koude omgeving, het aanraken van een koud voorwerp, heftige emoties zoals angst, verdriet of woede of het werken met trillende apparaten.
Afwijking
De secundaire vorm van Raynaud kan het gevolg zijn van een ziekte met afwijkingen in de vaatwand. Je hebt hierdoor blijvende afwijkingen aan de haarvaten in je vingertoppen. Het verschil met de primaire vorm is dat het niet bij beide handen of voeten tegelijk optreedt. Voorbeelden van reumatische aandoeningen waarbij het fenomeen van Raynaud voorkomt, zijn:
- Systemische lupus erythematodes (SLE)
- MCTD
- Systemische sclerose (sclerodermie)
- Syndroom van Sjögren
- Polymyositis
- Reumatoïde artritis
- Vasculitis
Praktische tips
Een behandeling is gelukkig niet altijd nodig. Mocht je er veel last van hebben, kun je de volgende dingend oen om de klachten te verminderen. Mochten de klachten erger worden of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.
- Blijf zoveel mogelijk binnen in goed verwarmde ruimtes
- Kleed je warm aan
- Rook niet (of zo min mogelijk)
- Beweeg voldoende
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden
Koude, tintelende handen of voeten? Zó maak je eenvoudig een pittenzak:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Reuma Nederland, Hartstichting. Beeld: Getty Images