Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is een zachtgekookt ei gezonder dan een hardgekookt ei?

Een gekookt eitje is zowel lekker bij het ontbijt als bij de lunch. Bovendien zijn eieren door het eiwit en ijzer ook nog eens erg gezond. Maar maakt het nog uit of je nu een zachtgekookt of een hardgekookt eitje eet?

Eieren bevatten lecithine en volgens diverse media zorgt dit stofje ervoor dat opgeslagen vet om wordt gezet in energie. Maar wanneer je een ei te lang laat koken, zou dit stofje verdwijnen. Kortom: een zachtgekookt ei zou gezonder zijn. Maar klopt wel?

Advertentie

Wij checkten het bij dr. ir. Astrid Postma- Smeets, expert in voeding en gezondheid van het Voedingscentrum.

Lecithine
“Nee, een zachtgekookt ei is níet gezonder dan een hardgekookt ei”, zegt ze. “De stof lecithine helpt niet om sneller of meer vet te verbranden. Als dat echt zo was zouden wij dat ook adviseren. Hoe lang je ei gekookt is maakt ook niet uit voor de hoeveelheid cholesterol in je bloed of de kans op aderverkalking.”

Vitaminen
Maar eieren blijven wel gezond. Ze zijn namelijk rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en zink. Maar overdrijf hier niet in, want te veel eieren eten is ook niet goed.

Cholesterol
“Eieren zijn rijk aan cholesterol en producten met cholesterol verhogen het risico op voor hart- en vaatziekten een beetje. Per week 2 à 3 eieren passen prima in een gezond voedingspatroon.” Mocht je geen vlees eten, dan mag je volgens Postma-Smeets 3 à 4 eieren eten. Vegetariërs krijgen over het algemeen minder verzadigd vet binnen. Door het eiwit, ijzer en vitamine B12 zijn eieren dan een goede vegetarische keuze.

Gebarsten ei? Met dit trucje kook je ’m alsnog tot een perfect eitje:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: Het voedingscentrum. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien