Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Ben je hooggevoelig? Dan zijn dit waarschijnlijk je talenten

Maar liefst 20 procent van de mensen is hoogsensitief. Als HSP (Hoog Sensitief Persoon) staat alles op scherp, ben je erg gevoelig voor prikkels en neem je ook de subtiele dingen waar waardoor je al snel overprikkeld raakt.

En nee, hoogsensitiviteit praat je jezelf niet aan. Het is iets dat in je genen zit. Het is een erfelijke eigenschap.

Advertentie

Begrip
Bij mensen die erachter komen dat ze hoogsensitief zijn vallen vaak veel dingen op hun plek. Je krijgt meer begrijp voor jezelf, maar anderen krijgen dat ook over jou als je hen aankaart hooggevoelig te zijn. Een HSP-brein werkt nu eenmaal anders.

Valkuilen
Een HSP cijfert zichzelf vaak weg. Belangen van de groep staan voorop en hun eigen belang is volgens henzelf vaak ondergeschikt. Ook faalangst is een valkuil. “Ruim 60 procent van de hoogsensitieve kinderen is faalangstig volgens hun ouders. Vanaf de leeftijd van 4 jaar vertonen hoogsensitieve kinderen dit gedrag al. Ook onder volwassenen is het percentage hoog. 64 procent noemt zichzelf faalangstig”, staat beschreven in het boek Het Hoogsensitieve Brein van Esther Bergsma.

Talenten
Vaak wordt er dus negatief over gedacht, maar dit vindt Esther, tevens auteur van een website over hoogsensitiviteit én zelf hoogsensitief, onzin. Het HSP-brein komt namelijk ook met een heleboel kwaliteiten. “De meeste HSP ervaren hun inlevingsvermogen als hun grootste kwaliteit.” Dit zijn een aantal punten die 5500 HSP wereldwijd noemden als hun talenten:

  • Empathie (85%)
  • Betrouwbaar (83%)
  • Verantwoordelijkheidsgevoel (83%)
  • Sterke intuïtie (79%)
  • Goed kunnen luisteren (78%)
  • Open-minded (76%)
  • Zorgzaam (76%)
  • Creatief denken (70%)
  • Aandacht voor detail (70%)
  • Grote geheel zien (69%)

Grotere geheel
Ben je HSP, dan kun je subtiele en gedetailleerde dingen goed waarnemen. Maar ook juist in situaties het grotere geheel te zien. “Ze hebben even tijd nodig om de nieuwe informatie te plaatsen ten opzichte van wat al bekend is, maar daarna zijn ze goed in staat om verbanden te signaleren. Verbanden die soms door anderen over het hoofd worden gezien”, aldus Bergsma.

Weloverwogen beslissingen maken
Een weloverwogen beslissing nemen is daardoor ook gemakkelijker. “Uit onderzoeken waarbij proefpersonen ingewikkelder opgaves moeten maken blijkt dat de mensen die zorgvuldiger nadenken en doorzetten, ook als overwogenheid belangrijk is.” Een sterke intuïtie is ook een fijne bijkomst om beslissingen te maken. Bergsma: “Als je gevoeliger bent voor sensaties in het lichaam, kun je die informatie meenemen in je besluitvorming. Hoewel we denken dat we vooral rationeel beslissen, nemen we de meeste beslissingen onbewust. Het is dan ook een groot voordeel als je toegang hebt tot deze ‘onbewuste’ bron van informatie.”

Genieten van de kleine dingen
“Hoewel vaak wordt ervaren dat het waarnemen van al die prikkels negatief is, is dat niet het hele verhaal. Aan de ene kant leidt die waarneming inderdaad vaak tot overprikkeling en tot stress. Maar aan de andere kant zijn hoogsensitieve mensen ook zeer ontvankelijk voor positieve emoties, zeker als het hun naasten betreft. Ze kunnen enorm genieten van de ‘gewone’ dingen zoals in het zonnetje een kop thee drinken met een geliefde.”

Veel empathie
Maar ook ten opzichte van anderen brengt het voordelen mee: een groot inlevingsvermogen bleek op nummer 1 te staan van talenten die de meeste hooggevoelige mensen benoemen. “Hoogsensitieve mensen hebben een groot inlevingsvermogen. Hun brein stemt automatisch af op de gevoelens en het perspectief van de ander.”

Zó zet je het lawaaierige speelgoed van je kind een tandje zachter als dit je teveel prikkels geeft:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Womenshealth. Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien