Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom je nóg meer zin hebt in chocola als je gestrest bent

Zin in chocolade hebben we iedere dag wel. Maar soms zijn de chocoladerepen, bonbons en boterhammen met Nutella écht niet aan te slepen. In tijden van stress bijvoorbeeld. Maar wist je dat daar een wetenschappelijke verklaring voor is?

Niks om je schuldig over te voelen dus, af en toe ewoon lekker blijven snoepen.

Advertentie

Meer stress, meer cortisol

Misschien herken je het wel: wanneer je ongesteld bent, heb je onwijs veel trek in zoete dingen. Maar ook wanneer je agenda en hoofd overloopt, is de kans groot dat je een onstilbare zin in chocolade hebt. En dat is niet zomaar. Het heeft alles te maken met de stijging van cortisol in je lichaam, die aangemaakt wordt wanneer je stress ervaart.

Energiezuiger

Cortisol helpt je lichaam om stressvolle tijden te kunnen doorstaan. Het geeft je namelijk meer adrenaline, waardoor je alerter bent en sneller kunt handelen. Dit is in sommige situaties hartstikke handig, bijvoorbeeld wanneer je een opdracht af moet maken. Deze extra productie van cortisol kost je echter ook erg veel energie. En je raadt het al: wanneer je een langere periode gestrest bent, heeft je lichaam dus ook meer energierijke voeding nodig om de moeheid tegen te gaan. Snelle suikers zoals chocola of koekjes zullen in dat geval dan ook je voorkeur hebben, gezien deze direct oppeppend werken.

Magnesium

Stress kan je soms wat neerslachtig maken. En ook dat kan je zin in chocolade extra aanwakkeren, want in die chocoladereep zitten ook stofjes die bijdragen aan en werken op het geluksgevoel. Daarnaast is chocola een grote bron van magnesium, een mineraal dat erom bekendstaat een rustgevende werking te hebben. Mensen die slecht slapen slikken dan ook geregeld extra magnesium, maar ook in tijden van stress kan het uitkomst bieden. Jouw extra behoefte aan chocola kan dus ook een teken van je lichaam zijn dat je wel wat extra magnesium kunt gebruiken.

Suikers en cafeïne

Toch kunnen onderzoekers niet vaststellen dat chocolade écht werkt tegen stress. Dat komt omdat je ontzettend veel chocoladerepen moet nuttigen om de werking van de stofjes erin te kunnen merken. De kans is groot dat ons lichaam voornamelijk erg blij wordt van de suikers en cafeïne in chocola. Maar wij geloven zonder meer in de werkzaamheid van cacao: ieder excuus om veel chocola te eten, grijpen we met twee handen aan.

Zin om gelijk iets lekker te maken met chocola? Met deze life hack maak je de lekkerste chocoladetaart die je ooit hebt gebakken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Margriet. Charlottelabee. Nu.nl. Beeld: iStock

Dit is waarom je onwijs veel zin hebt in chocolade als je stress hebt

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien