Libelle Beauty cadeaubox met 77% korting!

Zoek binnen:

Snif, snuit, snotter: zó kom je van je neussprayverslaving af

Herkenbaar? Dat gevoel van een ééuwig verstopte neus met maar één oplossing: neusspray. Stiekem weet jij ook wel dat dit niet het juiste antwoord is, maar je kan-niet-stoppen.

Elke avond voor het slapengaan spray je toch nog even in beide neusgaten voor een betere nachtrust.

Advertentie

Xylometaz… wat?
Allereerst: niet alle neussprays zijn verslavend. Dat is alleen het geval als het stofje xylometazoline erin zit. Dit stofje zorgt ervoor dat de gezwollen slijmvliezen in je neus kleiner worden en het vernauwt de bloedvaatjes, waardoor je weer beter kunt ademen. Maar helaas, zo gauw je stopt met sprayen, verwijden de bloedvaatjes zich ook weer.

Beschadigen
Het neusslijmvlies kan beschadigen als je de neusspray langer dan een week gebruikt. Het slijmvlies blijft voortdurend opgezwollen waardoor jij weer naar de neusspray grijpt. En vervolgens zul je het verhaaltje wel kennen: hoe langer je het gebruikt, hoe meer neusspray je nodig hebt, hoe meer het slijmvlies beschadigt, hoe vaker je naar de neusspray grijpt…

Trilhaartjes
Het klinkt je vast bekend in de oren dat het tussenschot van de neus beschadigd raakt, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wel gaan de trilhaartjes in je neus langzaam kapot, waardoor je vatbaarder bent voor bacteriën en infecties. Gelukkig is het wel zo dat als je stopt met de neusspray, de trilhaartjes zich weer herstellen.

En dan nu stoppen!
Probeer toch eens in één keer te stoppen. Als je doorzet zul je na een aantal dagen verbetering voelen doordat het opgezwollen neusslijmvlies slinkt en je weer vrijer kunt ademen. Toch weet jij als de beste dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Je kunt het daarom ook proberen af te bouwen. Spray om te beginnen eerst maar aan één kant. Je kunt hierdoor toch nog via één neusgat vrij ademen waardoor het makkelijker is om te stoppen. Om het dichte neusgat open te houden kun je met een zoutoplossing spoelen.

Neusspray is niet uit den boze, maar zorg ervoor dat je bij een neusverkoudheid de neusspray met xylometazoline nooit langer dan 7 dagen gebruikt. Houdt de verkoudheid langer aan? Dan raden we aan om bij de huisarts naar een neusspray te vragen zónder xylometazoline.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: gezondheidsnet.nl. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (14 juli t/m 20 juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Numerologie werkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien