Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Tot zó ver reikt een nies of een hoest in de lucht

De maatregelen rondom het coronavirus leren ons dat we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden om niet besmet te raken. Toch reiken de kleine vochtdruppeltjes van een nies of een hoest verder dan die afstand.

Om precies te zijn: 6 tot 8 meter, aldus een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Advertentie

Vluchten heeft geen zin

Méters ver reiken die snot- en speekseldruppels die de neus en de mond verlaten dus in werkelijkheid. Je uit de voeten maken wanneer iemand binnen die afstand naast je heeft geniest of gehoest, heeft daarbij helaas maar weinig zin. De luchtstroom kan namelijk minstens de snelheid bereiken van een auto in de bebouwde kom.

In de lucht hangen

En enkele uren (!) kan zo’n nies of hoest vervolgens aldus de onderzoekers in de lucht blijven hangen. Maar dat hangt dan enerzijds van de omgeving af, anderzijds van de grootte van de druppel: hoe groter, hoe meer tijd het nodig heeft om te verdampen, en dus hoe langer het in de lucht blijft hangen. Klinkt op z’n zachts gezegd, eh, niet erg fris…

Let hierop

Wat we hieruit leren? Dat je vooral moet opletten wanneer jijzélf niest of hoest: als een ander het in binnen 6 tot 8 meter van jou doet, kun je nog maar weinig doen om de ziektekiemen te ontkomen. Nies of hoest bijvoorbeeld in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit, en was daarna je handen zorgvuldig (warm water, zeep, minstens 20 seconden – je kent het riedeltje ondertussen wel).

De onderzoekers vinden dat de regels rond social distance herbekeken moeten worden. Maar onthoud wel: wanneer niemand aan het hoesten of niezen is, is 1,5 meter wel genoeg om de kans op verspreiding flink te verkleinen.

Even vergeten hoe het precies zat? Dít zijn de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen tegen het coronavirus:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: MIT. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien