Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Heerlijk hoor, die warme zomer. Maar zon betekent smeren. Kan dat nog met dat flesje zonnebrand van vorig jaar?

Huidarts en onderzoeker Jetske Ultee legt het uit. “Voor zonnebrandcrèmes geldt, net als voor andere cosmetische producten, dat er een symbool van een open pot vermeld staat op de verpakking. Vanaf het moment dat een product geopend is, geldt het aantal maanden dat naast het symbool staat als houdbaarheidsdatum.”

Oppassen geblazen 
Maar, waarschuwt Ultee, dat hoeft niet te betekenen dat de zonnebrand zijn werk nog doet. “De houdbaarheidsaanduiding gaat over de kans op besmetting van het product en de stabiliteit van de crème. Niet zozeer over werking van de filters, zeker van bepaalde chemische filters neemt de werking snel af.”

Advertentie

Ongeopend  
Ultees advies is dan ook simpel: “Ik raad aan om voor de zekerheid elk jaar een nieuw flesje zonnebrand te kopen. De kans op een verminderde werking is extra groot bij verhitting en blootstelling aan licht. En als het flesje nog ongeopend in de la ligt? Dan kan je met een gerust hart gaan smeren. “Een gesloten product is minimaal 30 maanden houdbaar.”

Een rare kleur 
De Consumentenbond deed tevens onderzoek naar de houdbaarheidsdata van zonnebrandproducten. Zij zijn het niet met Ultee eens dat je beter elk jaar een nieuw flesje zonnebrand kunt aanschaffen. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat zonnebrandmiddelen een jaar later een nog even grote beschermingsfactor bieden. Maar, waarschuwen zij, als het product vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden: gooi het dan weg.

Vaker insmeren
Wil je zeker weten dat de factor die op de zonnebrand staat nog klopt, dan kun je beter een nieuw flesje zonnebrand kopen. Maar veel zal de beschermingsfactor niet verminderen, dus ruikt en smeert de zonnebrand van vorig jaar nog prima? Dan kun je ‘m best nog gebruiken. Maar smeer je in dat geval gewoon net iets vaker in om te voorkomen dat je verbrand.

Te lang in de zon gelegen? Deze oplossing helpt je uit de ‘brand’.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien