Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Is het echt beter om een zonnebrandcrème met SPF 100 te gebruiken?

Wanneer de temperaturen hoog oplopen, is het belangrijk dat je je goed beschermt tegen de zon. Maar klopt het dat hoe hoger de factor van de zonnebrand, hoe beter je beschermd bent?

En betekent dat dan ook dat een zonnebrandcrème met spf 100 nóg beter is dan factor 50?

Advertentie

Meeste bescherming
Elk jaar lijken er steeds meer verschillende soorten zonnebrandcrèmes in de winkels te liggen. De een beweert nog beter te zijn dan de ander. Maar welke factor geeft nu de meeste bescherming? Het is de hoogte van een SPF die bepaalt hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Ook zegt de SPF hoeveel procent van de UV-stralen wordt geabsorbeerd door de crème.

Hoge factor
Een goed zonneproduct beschermt je tegen UV-straling, maar geen één crème kan je 100% beschermen. Zelfs niet factor 100. Maar hoe hoger de factor, hoe hoger het percentage UV-absorptie. Een zonnebrand met SPF 15 laat ongeveer 7 procent van de UVB-stralen door, SPF 30 3 procent, SPF 50 2 procent en SPF 100 ongeveer 1 procent.

Opnieuw insmeren
Dus dat houdt in dat als je normaal gesproken binnen 10 minuten al rood ziet, je met SPF 50 maar liefst 8 uur en 20 minuten (50 x 10 minuten) in de zon kan zonder te verbranden. Bij SPF 100 is dit het dubbele, maar liefst 16 uur en 40 minuten. Daar moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat dit in praktijk minder goed werkt. We zweten nogal, smeren de crème uit en verkoelen onszelf waardoor de crème van onze huid gaat. Je moet altijd goed bij blijven smeren.

Dikke laag
Bovendien smeren wij onszelf veel te weinig in. We zouden onszelf vaker, maar ook dikker moeten insmeren. Wist je bijvoorbeeld dat je voor je gezicht al één hele theelepel nodig hebt? Smeer je maar de helft, dan neemt de hoogte van de SPF met maar liefst 75% af.

Laks
Kortom: SPF 100 is een hele goede bescherming, dus het is een hele slimme keuze om een hoge factor te kiezen. Máár je moet er niet vanuit gaan dat je daardoor de hele dag beschermd bent tegen de zon. Dat is het gevaar bij een hogere factor. Mensen worden laks en vergeten zich opnieuw in te smeren. Blijf jezelf daarom ook bij een hoge factor om de 2 uur insmeren.

Zonnebrand met SPF 100 is maar op enkele plaatsen of online webshops te koop, maar SPF 50 beschermt je ook goed als je je goed blijft insmeren:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily Mail. Beeld: iStock

Lees meer

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien