Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Minder plek voor reguliere zorg in Noord-Holland en Flevoland

Alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland hebben hun reguliere zorg voor 20% afgeschaald om plek te maken voor coronapatienten. Dat betekent dat er minder plek is voor mensen die naar het ziekenhuis komen voor andere behandelingen.

In de regio’s liggen nu 140 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en 40 op de ic. Meer kunnen de ziekenhuizen niet aan.

Advertentie

Reguliere zorg afgeschaald

De behandelingen die zijn uitgesteld? Niet-urgente afspraken, ingrepen en operaties. De spoedeisende hulp gaat wel gewoon door, net zoals tijdens de eerste coronagolf. Dat zegt een van de voorzitters van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Noord-Holland en Flevoland, Frank Bloemers, tevens traumachirurg bij Amsterdam UMC, tegen het Parool.

Er worden ook nog steeds patiënten in andere regio’s ondergebracht. Dit helpt echter niet voldoende, het is nog steeds te druk in de ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland. “Iedereen wil wel helpen, daar gaat het niet om. Maar het geeft ook een heel grote druk op de organisatie, vanwege het inzetten van beschermingsmiddelen en dat soort zaken. Dat ervaar ik ook wel”, zegt Bloemers in de krant.

Momenteel kunnen er dus 20% minder reguliere patiënten terecht. Mocht de drukte blijven toenemen, dan wordt de zorg verder afgeschaald naar 40%.

Tekort aan verpleegkundigen

Volgens Bloemers is het grootste probleem het tekort aan verpleegkundigen. Want hoe meer patiënten met covid, hoe meer verpleegkundigen nodig zijn. Die moeten van andere ziekenhuisafdelingen komen, maar daardoor vallen er daar weer gaten in roosters. Volgens Bloemers zijn er wel genoeg bedden, apparaten en gebouwen. “Maar als je te weinig verpleegkundigen hebt, dan loop je tegen een grens aan. Die hebben we nu bereikt.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Parool. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien