Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zoveel calorieën krijg je binnen tijdens een avondje gourmetten

Veel mensen zijn er dol op tijdens de kerstdagen: gourmetten. Lekker met het hele gezin je vlees en groente naar eigen smaak bereiden. Maar hoeveel calorieën werk je eigenlijk weg op zo’n gourmetavondje?

Tijdens het gourmetten reken je gemiddeld op 250 gram vlees per persoon. Bijgerechten zoals groenten, sauzen, salades en brood worden hier niet bij meegerekend. Dit zijn het aantal calorieën per meest gegeten gourmet-vleessoorten:

Advertentie

Mini-hamburger (1 burgertje = 25 gram) – 64 calorieën

Mini-slavink (1 slavink = 25 gram) – 68 calorieën

Kipsaté (2,5 mini-spiesje = 100 gram) – 115 calorieën

Mini-biefstuk (1 biefstukje = 50 gram) – 55 calorieën

Mini-varkenschipolataworstjes (1 worstje = 25 gram) – 68 calorieën

Garnalen (1 portie gemarineerde garnalen = 19 gram) – 22 calorieën

Vlees
De meeste mensen nemen van alles wat. Dus als je 1 hamburger, 2 slavinkjes, 2,5 kipsaté-spiesjes en 2 mini-biefstukjes eet kom je uit op 425 calorieën aan vlees.

Bakken
Natuurlijk moet dat vlees ook ergens in gebakken worden. Een eetlepel zonnebloem of olijfolie bevat ongeveer 90 calorieën. Een eetlepel vloeibare boter bevat 89 calorieën. Een eetlepel boter of braadvet bevat 102 calorieën. Je gebruikt per persoon ongeveer 2 eetlepels vet tijdens een gourmetsessie. Als we er voor het gemak van uitgaan dat je bakt in olijfolie is dit 180 calorieën per persoon aan olie.

Bijgerechten en saus
Natuurlijk is je avondje gourmetten niet compleet zonder wat stokbroodjes met kruidenboter. Bij je vlees wil je natuurlijk wat saus. Met een eetlepel knoflooksaus krijg je ongeveer 60 calorieën binnen. Neem je een eetlepel whisky-cocktailsaus bij je eten? Dan krijg je ongeveer 50 calorieën binnen. We rekenen 1 eetlepel van elk per persoon en komen zo op 110 calorieën aan saus. In een plakje stokbrood zitten ongeveer 54 calorieën, neem je er 5 dan zijn dat  270 calorieën. Besmeer je ze alle 5 met kruidenboter? Dan zijn dat 185 calorieën extra.

Totaal
Volgens deze berekeningen krijg je 1170 calorieën (!) binnen als je precies eet zoals hierboven beschreven. Dat is natuurlijk een flinke hoeveelheid. Wil je een complete berekening maken? Hier kun je berekenen hoeveel calorieën je extra binnenkrijgt door het drinken van een wijntje of biertje.

Maar, het is natuurlijk maar 1x per jaar kerst. Dus wij raden je aan niet te veel met calorieën tellen bezig te zijn. Wil je toch verantwoorder kiezen? Bak dan wat extra groente en kies voor een magerder sausje zoals chilisaus of ketchup.

Wil je weten hoe je die geur van gourmetten weer uit je huis krijgt? Bekijk het hier:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: Voedingswaardetabel, Voedingscentrum. Beeld: iStock 

Sylvia Witteman: “Het is raar om naar de botten van je moeder te kijken”

Sylvia Witteman moeder ziekenhuis Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week maakt Sylvia zich zorgen om haar moeder in het ziekenhuis.

Mijn oude moeder, alleen thuis, was ’s avonds gevallen en kon niet meer opstaan. Naar haar telefoon kruipen kon ze nog nét. “Goddank!”, zeiden mijn broer, zus en ik tegen elkaar. Het is wonderlijk, hoe je bij zulke rampspoed blij kunt zijn met kleinigheden. In het ziekenhuis bleek haar linkerheup gebroken. Ik zag het op de röntgenfoto. Het is raar om naar de botten van je moeder te kijken. Ze m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien