Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waar moet je op letten als je zware medicijnen gebruikt?

Er blijken aardig wat problemen te zijn met het gebruik van zware medicijnen zoals oxycodon. Nieuwe maatregelen moeten deze problemen tegengaan. Maar waar kun je zelf op letten als je zware medicijnen gebruikt?

Minister Bruins van Medische Zorg heeft onlangs een website gelanceerd met een betere voorlichting. Zware medicijnen zijn tenslotte niet zomaar iets. Wanneer er niet op de juiste manier mee om wordt gegaan, kunnen gebruikers hier verslaafd aan raken. Of nog erger: overlijden aan een overdosis.

Advertentie

Nieuwe website
Dat is dan ook de reden dat het zó belangrijk is om vooraf te weten waar je op moet letten als je zware medicijnen krijgt voorgeschreven. Dankzij de website www.opiaten.nl is het mogelijk om meer informatie te krijgen over de (zware) medicijnen.

De reden dat deze website gelanceerd werd, is omdat het aantal gebruikers van het medicijn oxycodon flink is gestegen. In 10 jaar tijd is dit van 94.000 naar 484.000 gebruikers gegaan.

Waar moet je op letten?
Toch is het ook belangrijk dat je als gebruiker zelf goed met je medicijnen omgaat. Zo is het verstandig om vooraf de bijsluiter te lezen en je te houden aan de maximale dosering, tenzij anders is besproken met je huisarts. Twijfel je zelf over het gebruik van jouw medicijnen, dan is het altijd goed om even hulp van jouw huisarts in te schakelen. Hij of zij weet in de meeste gevallen wat het beste voor je is. Hier zelf mee experimenteren is nooit een goed idee.

Ook staan er in de meeste gevallen waarschuwingsteksten op het doosje. Zo gaan veel zware medicijnen niet goed samen met alcohol, maar zijn er ook medicijnen die het rijgedrag kunnen beïnvloeden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden voordat je de auto instapt. Moet je toch echt ergens heen? Regel dan van te voren iemand die jou misschien kan halen of brengen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: ANP

Lees meer

De Dag Nadat 25 – Een onbekende mij €2.500 schonk

De dag nadat 25 - Libelle

Premium

Eva (46): “Meteen als ik wakker word, moet ik mezelf knijpen. Heb ik het niet gedroomd? Nee, ik weet het zeker, gisteren belde een mij onbekende man op om te zeggen dat hij me 2500 euro wil schenken!

Met een grote glimlach stap ik uit bed. Als ik onder de douche sta, begint mijn brein meteen te werken: wat ga ik het eerst regelen nu ik mijn droom kan waarmaken? Vanmiddag de huisbaas bellen om te zeggen dat ik het pand wil huren. En natuurlijk moet ik meubels hebben: kas

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien