Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Is het gevaarlijk om een zwarte haar uit je moedervlek te trekken?

Het lijkt wel alsof ze er van de een op andere dag zitten: zwarte haren op je moedervlek. Het liefst trek je ze er meteen uit, maar hoe gevaarlijk is dit eigenlijk?

Er wordt namelijk gezegd dat je er infecties door kunt krijgen en de moedervlek zelfs kwaadaardig kan worden. Door het verwijderen van de haren kan er namelijk een klein wondje achterblijven. Maar klopt dit wel?

Advertentie

Donkerder
Een moedervlek is een ophoping van pigment in de huid. “Die vlekken bevatten veel meer melanine of pigment dan de huid ernaast”, legt dokter en dermatoloog Sandra Swimberghe uit aan Goed gevoel. “Daardoor zijn de haren die erop staan ook veel donkerder.” Bovendien worden de haren stugger door de vorming van melanine.

Wel of niet gevaarlijk?
Deze haartjes zijn hartstikke normaal. “De hele huid heeft haarfollikels en op die moedervlekken zijn ze door melanine meer opgehoopt”, gaat Swimberghe verder. “Vroeger werd weleens gedacht dat gevaarlijk kon zijn om die haartjes uit te trekken, maar eigenlijk kan dat geen kwaad.” Volgens de dermatoloog verandert dat namelijk niets aan de aard van de moedervlek.

Ontstekingen
Bovendien moeten we juist blij zijn dat er dikke, zwarte haren op de moedervlek groeien. “Behaarde moedervlekken hebben in het algemeen al minder potentieel om kwaadaardig te zijn.” Het is natuurlijk niet slim om met veel geweld de haar eruit te trekken, want zo kun je je huid beschadigen waardoor er ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen maken de moedervlek niet kwaadaardig, maar zijn niet goed voor de kwaliteit van de huid.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Goedgevoel.be. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien