PREMIUM

Cato (56) koos voor een borstverkleining: “Zes weken na de ingreep zat ik weer op mijn paard”

null Beeld Petronellanitta, Bart Brussee
Beeld Petronellanitta, Bart Brussee

Cato Pater (56) is transformatiecoach. Ze koos voor een borstverkleining en ging van cup G naar een kleine cup D.

Nienke PleysierPetronellanitta, Bart Brussee

“Als coach begeleid ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik stel ze vragen over hun verlangens en wat hen in de weg staat om hun ‘ideale zelf’ te worden. In die hoedanigheid word ik ook als spreker op events gevraagd. Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet als mijn beste zelf op dat ­podium stond. Ik liep krom en mijn schouders stonden naar voren, omdat ik altijd pijn in mijn nek had. Bovendien snoerde ik mezelf steevast in een soort behaharnas, dat mijn zware borsten moest ondersteunen. En hoe ouder ik werd, hoe meer mijn borsten me in de weg gingen zitten. Ik ben een groot paarden­liefhebber; ik heb eigen paarden en rijd ­wedstrijden. Ook daarin werd ik steeds meer beperkt en ik kreeg lichamelijke klachten door mijn borsten.”

null Beeld

Ontzettend meegevallen

“Ik had best wat spookverhalen gehoord van vrouwen die een borstverkleining hadden ondergaan: alsof er een trein over je heen is gereden. Dus heb ik eerst alle mogelijkheden onderzocht om er zonder operatie iets aan te doen. Ik klopte aan bij personal trainers, maar omdat ik verder geen overgewicht heb, viel er niks af te trainen. Afgelopen winter besloot ik er toch voor te gaan, en eerlijk gezegd is het me ontzettend meegevallen. Los van de narcose heb ik amper last gehad van de operatie. Zes weken na de ingreep zat ik weer op mijn paard. Wel bespeurde ik schaamte bij mezelf. Borsten zijn toch een soort edele delen, waar ik liever niet te veel aandacht op wilde vesti­gen. Toen ik een mannelijke klant vertelde over mijn operatie, zag ik zijn blik direct naar mijn borsten gaan. Dat voelde kwetsbaar.

Na het lezen van het boek Droom groot van Eva Jinek, waarin zij moedige vrouwen interviewt, besloot ik het taboe te doorbreken en op LinkedIn te vertellen over mijn borstverkleining. Ik kreeg veel mooie reacties en realiseerde me dat het me eigenlijk geen bal interesseert wat anderen ervan vinden. De eerste keer dat ik weer op het podium stond, voelde ik me zo krachtig. Ik stond rechtop, had eindelijk geen pijn meer, maar boven alles voelde ik me heel erg vrij. Dus meer dan ooit raad ik iedereen aan: als er iets is wat je dromen in de weg staat, en je kunt er wat aan doen, doe het dan!”
bureaucato.nl

M.m.v.: Fabienne Chapot (bloes), Zara (jeans), Nubikk via Omoda (schoenen). | Styling: Liselotte Admiraal, Ronald Huisinga (Charlotte). | Haar en make-up: Tynke Jeeninga, Wilma Scholte (Charlotte). | Met dank aan: De Emaillekeizer (emaillekeizer.nl) en Bambloo (shopbambloo.com) voor de interieuritems.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden