PREMIUMMirjam (43) kon na haar scheiding 10 jaar niet op vakantie

“Ik ben er trots op hoe ik in mijn eentje uit de schulden ben gekomen”

null Beeld

Sinds haar scheiding tien jaar geleden is Mirjam (43) niet meer op vakantie geweest. Drie weken na de geboorte van hun jongste zoon ging haar partner bij haar weg. Zij bleef achter met drie kinderen (16, 12 en 10) en veel financiële zorgen.

Chanan Foppen

“Vlak voor de geboorte van mijn zoontje ben ik voor het laatst op vakantie geweest met mijn twee andere kinderen en mijn ex-man. We hadden het financieel altijd goed. Ik kon kopen wat ik nodig had en we gingen wel drie of vier keer per jaar op vakantie. De scheiding veranderde alles.

Mijn ex verduisterde geld, heel veel geld. Hij haalde de rekening van de kinderen en mijn rekening leeg. Ook weigerde hij de hypotheek van ons huis door te blijven betalen en sloot hij leningen af onder mijn naam, met een vervalste handtekening. Een jarenlange strijd over de alimentatie en de omgangsregeling volgde. Het duurde drie jaar voor alles rond was. In die jaren waren we nog steeds getrouwd, dus had hij ook nog steeds toegang tot mijn rekeningen waar hij geld van af haalde. Ik leefde van het geld dat ik nog wel kon pinnen. Meer had ik niet, ik kon nergens bij.

Schulden

De zorg voor de kinderen kwam bijna helemaal bij mij terecht. Om het weekend en een middag in de week gingen ze naar hun vader. Omdat ik vaker thuis moest zijn, kon ik mijn vaste uren op mijn werk niet meer maken en moest ik minder gaan werken. Ons huis ging in de executieverkoop en omdat ik niet kon bewijzen dat we mijn oma’s erfenis voor de verbouwing hadden gebruikt, bleef ik met een flinke restschuld achter. Ik kwam in de schuldsanering.

Ik was al blij dat ik boodschappen kon doen. Ik leefde van vijftig euro in de week, met twee kinderen nog in de luiers. Vakanties of weekendjes weg kon ik door de schulden niet meer betalen. Aan mijn oudste zoon kon ik dat wel uitleggen.

null Beeld

Hij vond het jammer, maar begreep waarom het niet kon. Intussen kocht mijn ex een nieuw huis en nam hij de kinderen wel regelmatig mee op vakantie. Dat maakte het vooral voor de twee jongsten een stuk moeilijker te begrijpen en zorgde bij mij voor veel frustratie. Dat kon hij wel, maar de alimentatie betalen niet.

Strand dichtbij

Het duurde drie jaar voordat ik uit de schuldhulpverlening was. Het lukt nu weer om wat te gaan sparen om een buffer op te bouwen. We zouden zelfs weer op vakantie kunnen, maar toch houd ik dat geld liever nog achter de hand. Wat als er iets met de auto gebeurt of met de wasmachine?

Mijn kinderen vragen nu ze ouder worden vaker naar vakanties. Ik vind het jammer dat ik hen dat nu nog niet kan geven, maar ben ook trots hoe ik hier zelf ben uit gekomen. Met het strand dichtbij en een zwembad en een meertje om de hoek vermaken we ons hier in de zomer ook heel goed. Maar een weekje in mijn eentje naar Ibiza… dat is een droom.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden