PREMIUMDankzij Stichting Weekje Weg kon Kim (37) tóch op vakantie

Kim (37): “Het was fijn dat ik mijn kinderen een weekje rust kon geven”

null Beeld

Alleenstaande moeder Kim (37) kon dankzij Stichting Weekje Weg toch met haar drie kinderen (10, 9 en 4) op vakantie.

Chanan Foppen

“Jaren ging alles ons voor de wind. Samen met mijn ex had ik een eigen bedrijf, we hadden een mooi koophuis. Tot hij psychische problemen en een alcoholprobleem kreeg. Het lukte me niet om alle ballen alleen hoog te houden. Toen mijn ex-man ook agressief werd, ben ik – zwanger van ons derde kind – met de kinderen naar een opvanghuis gegaan. Dit wilde ik niet langer. Na twee jaar in de opvang kreeg ik een woning toegewezen en kwam ik in de schuldhulpverlening. Nu sta ik onder bewind. Een vakantie zat er in de eerste jaren na ons vertrek echt niet in. Vroeger huurden we in de vakantie altijd wel een huisje.

null Beeld

Toen de kinderen klein waren, hadden we een huisje in Zeeland waar we in de zomer naartoe gingen. Dat misten we wel. Nu ik mijn zaakjes beter heb geregeld, kwamen we via de gemeente in aanmerking voor een vakantie via Stichting Weekje Weg.”

Genieten

“Het idee van zo’n vakantie met een groep mensen die in dezelfde situatie zitten, sprak me niet direct aan. Maar omdat we thuis niet echt kunnen ontspannen, leek het me voor mijn kinderen wel fijn om een weekje op de Veluwe tot rust te komen. Vóór de vakantie kwamen we al een keer met de groep bij elkaar. Het was leuk, we hadden meteen een klik met elkaar en mijn twijfels verdwenen. De vakantie was op-en-top genieten, terwijl het de hele week regende. Alles was geregeld: ons verblijf in een stacaravan, fietsen, een welkomstmaaltijd, een barbecue, activiteiten voor de kinderen. We hebben met de groep leuke barbecue avonden gehouden en als de kinderen op bed lagen, dronken wij nog gezellig een drankje met elkaar. Normaal gesproken ben ik helemaal niet zo’n kampeerder, maar dit was fantastisch. Na die week kwamen we helemaal ontspannen thuis.”

Therapie

“Het is niet leuk als je je kinderen niets kunt geven. Ik ben heel blij dat ze op deze manier toch een fijne vakantie hebben gehad. Ik heb er zelfs twee leuke vriendinnen aan overgehouden en we proberen nog steeds elke maand met andere moeders uit de groep af te spreken. We hadden dit jaar graag wéér meegewild, zo leuk was het. Maar dat mag helaas maar een keer per drie jaar. Tegen die tijd hoop ik toch wel van mijn schulden af te zijn en weer te werken. Ik krijg nu therapie om aan mijn trauma te werken. Deze zomer gaan de kinderen allemaal een weekje logeren bij oma, op kinderkamp en weg met de scouting. Dan kan ik zelf ook lekker een dagje naar het strand. Ik regel altijd van alles voor de kinderen zodat ze niet het gevoel hebben dat ze zes weken thuis moeten zitten. Ik ben blij als ik straks uit de schuldsanering ben en gewoon weer mijn eigen vakantie kan boeken. Ik heb veel mooie reizen gemaakt en ik wil mijn kinderen ook nog graag de wereld laten zien.”

Weekje Weg

Stichting Weekje Weg organiseert volledig verzorgde zomervakanties voor gezinnen die van een minimumuitkering moeten rondkomen. Elk jaar maken zo’n 400 gezinnen hier gebruik van.

Fotografie: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden