null Beeld GettyImages
Beeld GettyImages

PREMIUMOnvergeeflijk

Lana (31) werd seksueel misbruikt door haar vader én hulpverlener: “Eerst was ik heel boos, nu heb ik een soort rouwgevoel”

Lana werd als kind seksueel misbruikt door haar vader én door een hulpverlener. Het misbruik begon toen ze vijf jaar was en loopt als een soort rode draad door haar jeugd. “Ik leefde met een voortdurende dreiging.”

Annemieke RiesebosGettyImages

“Ik wist nooit wanneer het zou gebeuren. Soms kwam mijn vader een paar keer per week bij me, soms twee weken niet. Het begon ‘onschuldig’, later werden het verkrachtingen. Op mijn zevende kwam er een hulpverlener bij ons in huis. Hij deed hetzelfde met mij als mijn vader, alleen minder agressief. Die hulpverlener wist dat ik behoefte had aan liefde en maakte op die manier misbruik van me.”

Mishandeling

“We waren thuis met z’n vieren; mijn ouders, mijn broertje en ik. Mijn moeder was bijna nooit thuis omdat ze vaak werd opgenomen. Ze was ziek, zowel psychisch als lichamelijk. Ik herinner me niet veel van haar, maar ze was een lieve, kwetsbare vrouw die kampte met depressies. Ook als ze wel thuis was, was ze er eigenlijk niet. Op mijn zevende is ze overleden. Toen kwam die hulpverlener bij ons in huis; hij was er als mijn vader moest werken. Mijn vader misbruikte me niet alleen, hij sloeg me ook. Dat deed hij bij mijn broertje, die lichamelijk gehandicapt was, nooit. Voor mijn gevoel waren zij twee handen op een buik. Ik had geen goede band met mijn broertje, ik was jaloers dat mijn vader hem niet sloeg.”

Onzichtbaar

“Toen ik heel klein was had ik niet door dat het niet normaal was wat er gebeurde. Toen het misbruik verder ging wist ik nog steeds niet wat hij me precies aandeed, maar het deed pijn. Daardoor wist ik dat het niet goed was. Vanaf dat moment kreeg ik een enorme angst voor mijn vader. Ik probeerde zo veel mogelijk buiten te zijn, weg van huis. Als ik wel thuis moest zijn verstopte ik me op mijn kamer of probeerde me zo onzichtbaar mogelijk te maken door heel stil te zijn. Continu was er die dreiging, mijn vader was agressief.”

Geheim

“Op mijn veertiende ben ik weggelopen. Ik kwam bij een vriendinnetje terecht en haar ouders belden de politie. Ik had nog nooit met iemand gesproken over het seksueel misbruik, al die jaren liep ik rond met een geheim. Ook tegen de politie durfde ik niets te zeggen. Ik dacht dat het mijn eigen schuld was. Dat werd ook gezegd door mijn vader en de hulpverlener; ik lokte het zelf uit. Ondanks dat ik niets zei over het misbruik smeekte ik de politie me niet terug naar huis te sturen. Gelukkig namen ze me serieus en kwam ik in een crisisopvang terecht. Daar was iemand die met me ging praten. Al waren er veel dingen die ik niet kon en durfde te zeggen. Zij zei: ‘Schrijf op wat je wilt delen’. Dat heeft me geholpen, stap voor stap heb ik alles opgeschreven.”

Trillen van angst

“Ik ben nu 31 jaar en de gevolgen van het seksueel misbruik en de mishandeling zijn enorm in mijn leven. Ik ben lang dat angstige, kleine meisje gebleven en heb een flinke achterstand opgelopen. Ik was bang voor mensen, vooral voor mannen. Als ik alleen in een ruimte was met iemand zat ik in een hoekje te trillen van angst. Ik heb lang last gehad van herbelevingen, depressies, nachtmerries en zelfbeschadiging. Eigenlijk heeft mijn leven van mijn veertiende tot mijn twintigste stilgestaan.”

Inhaalslag

“Als ik terugkijk op mijn jeugd overheerst vooral verdriet. Eerst was ik heel boos, nu heb ik een soort rouwgevoel. Toch heb ik na zes jaar therapie het gevoel dat ik een inhaalslag aan het maken ben. Ik studeer, woon op mezelf en kan eindelijk een beetje van het leven genieten. Ik heb zelfs iemand leren kennen waarmee ik voorzichtig iets aan het opbouwen ben. Contact met mannen durfde ik nooit te hebben, laat staan dan ik aan een relatie kon denken. Nu is er iemand met wie ik kan ontdekken wat ik fijn vind op het gebied van intimiteit. Hij respecteert mijn grenzen en vraagt bij alles wat ik wel en niet wil. Het is een langzaam proces met vallen en opstaan, maar het is de eerste vorm van een relatie die ik in mijn leven durf aan te gaan en dat is voor mij iets heel groots.”

Goede hulp

“Sinds een maand of acht geef ik voorlichting over seksueel misbruik. Voor de organisatie Team Kim help ik door mijn verhaal te vertellen professionals in wat ze kunnen doen voor een kind dat seksueel misbruikt wordt. Ook geven we lessen op basisscholen over misbruik en mishandeling. We vertellen kinderen dat je om hulp kunt vragen, en waar. Dat het vooral niet je eigen schuld is als je misbruikt wordt en dat het met goede hulp en therapie een soort van goed kan komen. Dat je ondanks alles toch gelukkig kunt worden.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden