PREMIUMcadeautje van het leven

Mariko (46): “Als ik nu een patatje eet, krijg ik meteen weer een aanval”

null Beeld

Mariko Naber (46) is eindelijk van haar chronische migraine af sinds zij haar eetpatroon drastisch veranderde. “Elke dag voelt als bonustijd: ik geniet van de kleinste dingen.”

Krista Izelaar

“Op mijn allerslechtste momenten, altijd diep in de nacht, dacht ik er soms aan om keihard met mijn hoofd tegen de muur te bonken – om zo íets tegen die gekmakende hoofdpijn te doen. Pijn die uitstraalde naar mijn gezicht en die me soms liet overgeven van ellende. Zodra ik een migraineaanval had, zette mijn man bij mij een injectie sumatriptan en na verloop van tijd viel ik dan wel weer in slaap. De volgende dag was ik extreem duf, een soort zombie. Vaak voelde ik de dag erna alweer een nieuwe aanval opkomen – dan ging ik minder goed zien, werd duizelig, warrig en kreeg nek- en rugpijn. En dan begon alles weer van voren af aan. Mijn migraine begon rond mijn vijftiende jaar. Het was altijd al erg vervelend, maar ongeveer vijftien jaar geleden werden de aanvallen heel heftig. Tien jaar lang heb ik chronische migraine gehad, ik had ongeveer twaalf aanvallen per maand en met elke aanval was ik wel zo’n drie dagen zoet. Alles plande ik om de pijn heen, mijn werk bijvoorbeeld. Dat kon gelukkig, want ik werk voor mezelf als grafisch ontwerper en ondernemer. Twaalf jaar geleden werd ik moeder van een zoon. De zorg voor hem was ook een uitdaging, maar samen met mijn man ging het. Het scheelt dat de heftigste pijn altijd ’s nachts kwam, daar heeft mijn kind niet veel van gemerkt.”

null Beeld

Goed vol te houden

“Ik loop al heel lang bij de neuroloog en heb echt álles geprobeerd als het om medicijnen gaat. Soms hielp iets een paar maanden, maar zodra mijn lichaam aan het medicijn gewend was, viel ik terug. Toen ik vorig jaar in april een oproep zag voor deelname aan een onderzoek naar de invloed van voeding op migraine-klachten, had ik net een klein beetje aanvaard dat dit blijkbaar mijn leven was. Ik wilde graag meedoen aan het onderzoek – ik greep alles aan – maar verwachtte er weinig van. Vanaf dat moment ging ik een ketogeen dieet volgen. Dat houdt voornamelijk in dat ik vrijwel geen koolhydraten en suikers mag eten. Geen brood meer, geen pasta, geen rijst, geen bewerkte voeding. Wel veel eiwitten, zoals vlees en zuivel en ik eet veel groente. Ik vond het meteen prima vol te houden. En wat het bijzondere was: in die eerste maand had ik de helft zo veel aanvallen als daarvoor. In de tweede maand had ik nog maar een paar migraineaanvallen en in de derde maand nul. Gewoon helemaal geen pijn meer. Ik durfde nog niet te geloven dat ik voor altijd van mijn migraine af was en nog steeds heb ik het gevoel dat het zomaar ineens terug kan komen. Maar sinds anderhalf jaar heb ik nauwelijks nog aanvallen gehad. Ik weet zeker dat het door mijn nieuwe eetpatroon komt, want zodra ik mijn dieet een klein beetje laat vieren en bijvoorbeeld op vakantie een patatje eet, krijg ik weer een aanval. Dat maakt het voor mij makkelijk vol te houden. Toen ik van mijn migraine af was, had ik voor mijn gevoel plotseling zeeën van tijd. Ik was altijd gewend om, zodra ik enigszins pijnvrij was, meteen iets nuttigs te doen. Dus toen ik hoofdpijnvrij was, deed ik dat ook, de hele dag rennen en vliegen. Totdat ik me afvroeg hoe ik toch zo moe kwam. Nog steeds vind ik het lastig om bewust te ontspannen en zomaar even een boek te lezen op de bank – het zit niet in mijn systeem. Mensen vragen me weleens of ik nu mijn leven terug heb, maar dit leven heb ik nooit gehad. Daarom voelt elke dag als bonustijd: ik kan van de kleinste dingen al enorm genieten. Ik woon al heel lang in Scheveningen, vlak bij het strand, maar nu pas kan ik surfen en bodyboarden. Heerlijk. Ook heb ik eindelijk weer een sociaal leven: ik kan afspraken maken en me er ook echt aan houden. Alles is gewoon leuker geworden. Het onderzoek naar een ketogeen dieet bij migraine loopt nog steeds, en volgens mij heeft niet iedereen er baat bij. Maar toch zou ik tegen mensen met migraine willen zeggen: probeer het. Het heeft mijn leven totaal veranderd.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden