Pauline en Frank Beeld  Bart Maissanh
Pauline en FrankBeeld Bart Maissanh

PREMIUM

Pauline moest haar trouwdag twee keer uitstellen door corona: “We haalden diep adem en dachten: er zijn ergere dingen”

De eerste keer gooide de avondklok roet in het eten, de tweede keer kreeg een van hun zeven gasten corona. Maar de derde keer was scheepsrecht voor Pauline en Frans: “Die doorgestreepte datum op onze trouwkaart had wel iets grappigs.”

Merel Brons Bart Maissanh

Wie: Pauline Brok (65) en Frans van Eerdenburg (66)
Geplande trouwdatum: januari 2022
Uitgesteld naar: februari 2022
Uiteindelijke trouwdatum: 22 september 2022

“We hadden al twee jaar verkering toen we zestien en zeventien waren. Frans was mijn eerste echte vriendje. Na meer dan veertig jaar kwamen we elkaar weer tegen. We zijn allebei getrouwd geweest en hebben kinderen gekregen. Met mijn vorige man woonde ik vooral in het buitenland. Toen ik net terug was in Nederland, vierentwintig jaar geleden, zocht Frans via mijn ouders opeens weer contact. We dronken een kop koffie en praatten bij. Dat zijn we zo elke vijf jaar blijven doen. De laatste keer sloeg de vonk over. We merkten dat we nog steeds gevoelens voor elkaar hadden.

Frans en ik waren op dat moment allebei nog getrouwd, dus dat had wel wat voeten in de aarde. Ons samenzijn bracht ook verdriet met zich mee. We zijn ook niet meteen gaan samenwonen, we waren allebei net gescheiden en hadden tijd nodig om aan onze nieuwe levens te wennen. Toch vroeg Frans me al een paar keer eerder ten huwelijk. Dan zei hij: “Anders blijft mijn moeder maar vragen hoe het met mijn vriendin gaat, en dan voel ik me weer zestien.” Ik moest erom lachen, ik kende zijn moeder natuurlijk nog van vroeger. Ik gebruikte haar recepten na al die jaren nog steeds, want we houden allebei van koken.

Anderhalf jaar geleden zaten we na een middag flink in de tuin werken even uit te blazen en verzuchtte ik: ‘Wat hebben we het toch goed samen.’ Opeens zag ik dat trouwen ook wel zitten, na vijf jaar samenwonen. Het zou de cirkel rondmaken.

Als je voor de tweede keer in je leven trouwt, voelt dat anders. Bovendien hadden onze scheidingen ook verdriet met zich meegebracht, bij onze vrienden, familie en kinderen. Nu was iedereen echt blij voor ons. Ik heb vaak gehoord dat we samen straalden. Ook mijn schoonmoeder was blij voor ons. Het voelde als thuiskomen. Bij elkaar, maar ook bij haar.

We zochten een geschikt moment, zodat ook onze uitgevlogen kinderen erbij konden zijn. Maar toen precies in die week de avondklok werd vervroegd, zagen we er toch vanaf. We wilden natuurlijk niet vroeg stoppen op zo’n feestelijke dag! We verplaatsten alles naar half februari. Toen een van onze zeven gasten vlak voor die datum corona kreeg, bliezen we de boel voor een tweede keer af. De taart, de bloemen, het diner, het hotel, álles. Gelukkig was iedereen wel wat gewend in coronatijd. Mensen hielden toch in hun achterhoofd dat alles op het laatste moment anders kon lopen. Frans en ik keken elkaar wel even aan: wat nu? We haalden diep adem en dachten: het is niet anders. Er zijn echt ergere dingen.

null Beeld Bart Maissanh
Beeld Bart Maissanh

Rolls Royce

Op de dag dat we zouden trouwen, zijn we uiteindelijk gaan eten op de feestlocatie en stond er als troost een fles bubbels voor ons klaar. De teleurstelling duurde maar kort. We zijn pas aan het begin van onze nieuw geprikte trouwmaand september begonnen met plannen. De eerdere datum op de trouwkaart klopte natuurlijk niet meer, maar dat hebben we ludiek opgelost. Die hebben we gewoon doorgestreept en er met de hand een nieuwe datum op geschreven. Dat had ook wel iets grappigs: mensen mochten best zien dat we het verplaatst hadden.

Op 22 september 2022 trouwden we in het stadhuis van Zwolle en hadden we een fantastisch feest in een hotel. De kinderen hadden als verrassing geregeld dat we werden opgehaald met een vintage Rolls Royce. Het had allemaal niet beter gekund.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden