Vakantietrauma Beeld Pixabay via Pexels
VakantietraumaBeeld Pixabay via Pexels

PREMIUMVakantietrauma

Sonja (52) werd op vakantie beschoten: “Opeens hoorde ik een pistoolschot, nóg een overvaller!”

Sonja Brinkhorst (52) ging samen met haar familie naar Brazilië om hun 12,5 jaar huwelijk te vieren. Helaas veranderde deze tropische bestemming al gauw in een donkere nachtmerrie.

RedactiePixabay via Pexels

Sonja: “Mijn man Gert en ik wilden op een bijzondere manier vieren dat we 12,5 jaar getrouwd waren. Een groot feest hoefde voor ons niet zo, we hielden het liever intiem, dus boekten we een reis naar Brazilië met onze volwassen kinderen. De werkelijkheid was nog mooier dan de plaatjes: witte stranden, warm zeewater en gelegenheid om te surfen, iets wat de kinderen graag wilden. Er hing een relaxte sfeer, precies wat we zochten.”

Geen partij

“Van de kinderen kregen Gert en ik een dag in een wellness-resort cadeau. De hele dag genoten we van schoonheidsbehandelingen en massages, lekkere hapjes en drankjes onder palmbomen op het witte strand. Het was zo’n mooie ervaring dat we de kinderen dat ook gunden. Dus gingen we nog een keer, met z’n allen.

We zaten net met z’n allen met biertjes en piña colada’s over zee uit te kijken, toen Gert van achteren werd vastgegrepen door een man die het gouden kettinkje van zijn hals trok. Ik voelde ineens een enorme boosheid. Wat dacht die vent wel niet? Wij hadden een gelukkige dag, zaten hier lekker met elkaar, en nu viel hij zomaar ons gezin aan!

Paniek

In een reflex sprong ik op en greep zijn arm, maar ik was natuurlijk geen partij voor deze spierbundel. Hij rukte zich los en rende weg. Opeens hoorde ik een pistoolschot, er was nóg een overvaller! Ter hoogte van mijn elleboog zat een gat van 5 centimeter. Ik raakte volledig in paniek, net als mijn dochter. ‘Gert! Stop! Ze hebben een pistool!’, schreeuwden we. Hij hoorde ons niet.

Gelukkig struikelde hij in het zand, waardoor hij de overvallers niet meer kon inhalen. Een ouder echtpaar ontfermde zich over mij en bracht me naar het restaurant, waar ik even later met mijn gezin werd herenigd. Huilend vielen we elkaar in de armen. Gert had een snee in zijn rug, waarschijnlijk was hij gestoken met een mes.”

Bang voor wraak

“Terwijl we wachtten op de ambulance, probeerde ik niet naar mijn arm te kijken. Als ik dat gapende gat zag, leek het nog meer pijn te doen. De ambulance was een klein autootje waar Gert en ik net in pasten. Helemaal opgevouwen. Ik was nog in bikini en mijn dochter gooide haar slippers naar binnen zodat ik tenminste iets aan mijn voeten kon doen. Het ziekenhuis was geen prettige ervaring. Dat Gert niet mee naar binnen mocht en op straat moest wachten, maakte me ongerust. Niet alleen had hij een bloedende wond, misschien waren die mannen ons gevolgd en kwamen ze wraak nemen. Ik weet het, geen realistische gedachte, maar ik was behoorlijk in paniek. Het was een opluchting toen de arts eindelijk opdracht gaf om hem het ziekenhuis binnen te laten.

De 9 millimeter kogel bleek mijn arm via de elleboog weer te hebben verlaten. De hitte van de kogel had alles dichtgebrand en ontsmet, waardoor ik niet geopereerd hoefde te worden. Gerts wond was niet diep, waardoor we vrij snel het ziekenhuis konden verlaten. We hebben nog wel aangifte gedaan. Geen idee of ze die overvallers hebben opgepakt, we hebben er nooit meer iets van gehoord.”

Kogelwereld glas

“Om het te verwerken heb ik EMDR-therapie gehad. Dat heeft goed geholpen, maar toch denk ik nog geregeld aan de overval. Als ik op vakantie bij een strandtent op een bedje lig, vraag ik me altijd af of het glas eromheen kogelwerend is. Dat is toch niet normaal? En als Gert en ik in Frankrijk op een marktje lopen en het wordt druk, dan willen we weg. Ergens zit de angst er toch nog in.

Het is nu 7 jaar geleden en we zijn nooit meer terug naar Brazilië geweest. Eerst wilde ik dat graag, om nieuwe, positieve herinneringen te maken. Het is er namelijk zo prachtig. Inmiddels vraag ik me af wat we onszelf zouden aandoen. Het zal weer van alles losmaken. Dus gaan we niet. Er zijn nog zo veel andere mooie bestemmingen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden