PREMIUM

Susan verwerkte een ongeluk door te zwemmen:“In het water denk ik alleen maar aan mijn ademhaling”

null Beeld Petronellanitta, Bart Brussee
Beeld Petronellanitta, Bart Brussee

Na een auto-ongeluk kampte Susan Houbraken (49) met mentale problemen. Zwemmen in open water was haar redding.

Merel BronsPetronellanitta, Bart Brussee

“Ik stond in de file met mijn waarschuwingslichten aan, maar de auto achter me zag het te laat en reed op me in. Ik klapte naar voren en naar achteren en hield er chronisch nekletsel aan over. In die tijd, nu zes jaar geleden, zwom ik al twee keer per week in buitenwater. Sinds het ongeluk doe ik dat minstens zes keer per week. Het zwemmen is mijn apk, mijn medicijn en energiemoment. Door de kou voel ik de pijn in mijn nek minder en laad ik mezelf op. In het water voel ik me vrij. Ik ben gewichtloos en door de prachtige natuur om me heen, de waterhoentjes en de aalscholvers, kom ik tot leven. Vaak ben ik zo enthousiast dat ik begin te gillen van plezier. ‘Mam, doe normaal!’ roept mijn zoon als hij dat ziet.

Zwemmen

Door het ongeluk zijn er veel dingen die ik niet meer kan, zoals het tillen en verschonen van mijn jongste zoon. Ik heb zelfs mijn haar afgeknipt omdat ik het niet meer zelf kon wassen. Ook mijn baan ben ik kwijt. Ik werkte fulltime en was financieel onafhankelijk, maar nu ben ik voor zestig procent afgekeurd. Toen ik thuis kwam te zitten, was het best moeilijk om de zonnige kant van het leven te blijven zien. Het zwemmen heeft me daar enorm bij geholpen. In het koude water hoef ik even over niets anders na te denken dan mijn ademhaling. Zo geef ik afleiding aan mijn brein.

Geluk

Het ongeluk heeft me ook geluk gebracht, want ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt en ben nu buitenzwemcoach. Het is heerlijk om anderen enthousiast te maken over buitenzwemmen. Zeker als ze net als ik iets verloren zijn en dit door het zwemmen kunnen verwerken.”

Styling: Gwendolyn Nicole, Ronald Huisinga. | Visagie: Astrid Timmer, Wilma Scholte . | m.m.v.: Bloes Jurk, Pumps (Zara), Top (Christian Berg), Pantalon (Costes) (Mirella), Jasje (Jake’s), Top, Sandalette (Zara), Pantalon (C&A) (Susan), Pak (Freebird), top (Vila), sneakers (All Stars) (Sameena)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden