PREMIUMEindelijk samen

“We waren elke dag bang dat er agenten voor de deur zouden staan”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Joke Witzand (59) heeft eindelijk haar zoon Benjamin (24) weer terug, die na een jarenlange drugsverslaving met succes wist af te kicken.

Merel BronsPetronellanitta

Joke: “Dat we nu zo samen in Libelle staan, is de afsluiting van een nare, heftige tijd die tien jaar duurde. Toen Benjamin veertien was, dachten we eerst dat hij gewoon aan het puberen was. Pas later kwamen we erachter dat hij drugsverslaafd was. In de jaren erna hebben we veel met hem meegemaakt. Hij ging van internaat naar opvang en ook een paar keer naar de afkickkliniek. Met weinig succes, want hij viel steeds terug in zijn oude gedrag van drugsgebruik en criminaliteit. Zijn vader en ik zijn nuchtere mensen. We maken ons niet snel druk, maar om ons kind hebben we heel wat nachten wakker gelegen. Dan vroegen we ons af: wat hebben we fout gedaan? We hebben hem altijd zo veel liefde gegeven. Maar als kinderen aan de drugs raken, worden ze een compleet ander mens. Benjamin verhardde zo dat we soms maar moeilijk bij hem in de buurt konden komen.”

Bedreigd

“Toch heb ik mijn best gedaan om contact met hem te houden en probeerde elke week met hem te gaan eten. Dan liep ik met hem door de stad en zag ik zijn schichtige blik, bang om de verkeerde mensen tegen te komen. Hij wilde niet dat ik me ergens mee bemoeide, al kon ik het niet laten te zeggen: ‘Deze kant vind ik helemaal niet leuk van je, maar van die andere kant hou ik heel veel.’ Ik zag hoe hij vermagerde en zichzelf nauwelijks meer verzorgde, soms op straat leefde. We vreesden elke dag voor het moment dat er twee agenten voor de deur zouden staan om te vertellen dat Ben er niet meer was, of dat hij iemand iets had aangedaan. Twee jaar geleden ging het erg slecht met hem. Benjamin vertelde dat hij werd bedreigd omdat hij verkeerde types geld verschuldigd was. Hij zei: ‘Like mijn posts op Facebook maar even niet, mam. Dat is veiliger.’”

null Beeld

Op de rit

“Anderhalf jaar geleden ging Benjamin voor de vierde keer naar de afkickkliniek. Hij zag zelf ook in dat het zo niet langer kon. Maanden is hij ermee bezig geweest. Dit keer lukte het hem wél om clean te blijven, nu al een jaar. Ik ben ongelooflijk blij dat het nu zo goed met hem gaat. Hij krijgt zijn leven steeds meer op de rit. Hij heeft een leuke vriendin en helpt als ervaringsdeskundige jongeren met dezelfde problematiek. Over zijn afgelopen jaren heeft hij een documentaire gemaakt. We lopen de deur niet plat bij elkaar, maar het is alsof we als gezin meer samen zijn dan we ooit zijn geweest.”

Benjamin: “Op mijn dertiende zat ik met mezelf in de knoop. Ik begon met blowen om maar niets te hoeven voelen. Maar drugs kosten geld en ik zocht manieren om daar snel aan te kunnen komen. Zo begon ik met dealen en mensen oplichten. Toen ik veertien was, werd ik voor het eerst uit huis geplaatst en ging ik naar een internaat. De jaren daarna zat ik in allerlei jeugdinstellingen en zwierf ik regelmatig op straat. Hoeveel kopzorgen ik mijn ouders en mijn zus bezorgde, realiseerde ik me toen niet. Ze hebben me nooit laten vallen, hoewel ik echt een naar mannetje was. Uiteindelijk kreeg ik door dat er echt iets moest veranderen. Geestelijk was ik kapot. Ik leefde in angst omdat ik werd bedreigd en mijn dagen stonden in het teken van drugsgebruik. Ik droeg zelfs een vuurwapen bij me. Afkicken is vooral de eerste anderhalve week zwaar. Dan lig je te trillen en te zweten, daarna wordt het draaglijker. Toen ik uit de kliniek kwam, heb ik een knop omgezet. Ik heb de simkaart van mijn telefoon weggegooid en me verdiept in godsdienst en spiritualiteit. Mijn ervaringen wil ik gebruiken om anderen te helpen. En mijn moeder? Die is trots dat ze eindelijk haar zoon weer terug heeft.”

Joke m.m.v.: Modström (bloes) King Louie (broek), Zara (oorbellen) | Benjamin m.m.v.: Zara (coltrui en broek), We Fashion (colbert)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden