Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle advent #14: Recept voor Koekjes-kerstboom

Op dag 14 van de adventskalender een heerlijk recept uit de nieuwste Libelle Lekker: de Koekjes-kerstboom. Dat zijn kruidige koekjes, slim gestapeld tot eetbare bomen. Gaat u dit recept uitproberen tijdens de feestdagen? 

Wat heb je nodig?

Voor 2 bomen

  • 250 g boter, zacht
  • 200 g basterdsuiker, licht of donker
  • 1 ei
  • 2 tl vanille- of amandelessence
  • 300 g bloem + extra
  • 200 g fijn ­amandelmeel
  • 2 el koekkruiden
  • 2 el ­cacao
  • ½-1 tl zout
  • 75 g poedersuiker.

En verder

  • deegroller
  • bakplaten
  • bakpapier
  • set sterren-koekstekers in 10 maten, 2-12 cm
  • cirkelsteker 6 cm

Bereiding

Mix boter en suiker tot bleke crème, mix dan ei en vanille-essence erdoor. Roer bloem, amandelmeel, koekkruiden, cacao en zout door elkaar en meng dit door de botercrème. Kneed kort tot een samenhangend deeg en laat 30 min. rusten in de koelkast in een afgesloten bewaarbak. Verwarm de oven voor op 160 °C. Rol op een met bloem bestoven werkblad (of tussen bakpapier) een deel van het bebloemde deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Zet de rest koud weg. Steek voor 2 bomen in elke maat 2 sterrenkoekjes uit, 2 kleine sterren extra als piek en 4 cirkels voor de stammen. Leg de koekjes met genoeg tussenruimte op de bakplaten en zet koud weg. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 3 mm en steek daaruit genoeg kleine sterren om tussen de ‘takken’ te stapelen. Leg de dunne koekjes op een aparte plaat. Bak alle koekjes per plaat in 10-15 min. goudbruin en gaar, dunne koekjes iets korter baktijd. Laat ze 5 min. rusten op de bakplaat en laat ze dan verder afkoelen op een rooster. Roer van 1 eetlepel poedersuiker met ­enkele druppels water wat glazuur, bestrijk de pieksterren ermee en laat drogen. Roer door het restant glazuur extra poedersuiker zodat het stevig genoeg is om de pieken vast te zetten op de boompjes. ­Stapel voor elke boom 2 ronde koekjes op elkaar als stam. Leg hierop de ­grootste ster, dan een dun sterkoekje, dan de op een na grootste ster, enzovoorts. Plak op het bovenste sterretje de geglazuurde ster. Bestuif de bomen met poedersuiker.

Voorbereidingstijd: 15 min.
Wachttijd: 30 min.
Bereidingstijd: 1 uur
Baktijd: 30-45 min.
Afwerken: 15 min.

**Tip maak de bomen steviger door de koekjes tijdens het stapelen aan elkaar te plakken met een druppel dik glazuur.

Styling: Cyn Ferdinandus
Fotografie: Eric van Lokven
Receptuur: Yvonne Jimmink