Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Libelle STER-verkiezing, kandidaat 9: Karin den Oudsten

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. 10 weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje, die zelf een bedrijf heeft opgezet waarmee ze de wereld een beetje mooier maken. Deze week: Karin den Oudsten (48).

Karin den Oudsten merkte dat het taboe enorm is voor vrouwen die na hun bevalling niet op een roze wolk belanden, maar kampen met psychische klachten. Met het platform Stichting Me Mam maakt zij het verschil.

Advertentie

Karin:“Ik verheugde me op een leuke kraamtijd toen ik 8 jaar geleden beviel van mijn 2e zoon. In plaats daarvan kreeg ik een kraampsychose, waarna een gedwongen opname volgde. Dat was zo heftig! Ik voelde me een freak, al kon ik er niks aan doen. Ook toen ik weer thuis kwam, wist ik niet waar ik het moest zoeken van schaamte. Ik ben een positief ingestelde vrouw, daar lag het probleem niet. Opmerkingen als ‘blijf optimistisch denken’ of ‘ga wat leuks doen’, daar kon ik niets mee.”

Me Mam
“Ik ben niet de enige die dit heeft meegemaakt, kraampsychoses komen zo’n 400 keer per jaar voor en daarnaast zijn er jaarlijks tienduizenden vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie. Dat overkwam mijn collega Miranda Meinders. Het taboe is groot wanneer je kraamperiode geen roze wolk is. Daar wilden we wat aan doen. Met steun van het Erasmus Medisch Centrum hebben we Stichting Me Mam opgericht. Zwangerschapsdepressie kan veel oorzaken hebben, zoals hormonen, depressiegevoeligheid, slaapgebrek of stress. Iedere vrouw is anders, maar belangrijk is dat ze op tijd doorkrijgt dat ze hulp moet vragen en dat er meer opties zijn dan antidepressiva. Voor deze vrouwen is het waardevol dat ze leren omgaan met hun schuldgevoel. Je bent geen slechte moeder omdat je je slecht voelt, en het helpt om te praten, te sporten, aan mindfulness te doen, je hormonen in balans te brengen of antidepressiva te gebruiken.”

Mamacoaches
“Het gaat erom dat deze vrouwen hun probleem erkennen en een oplossing krijgen die bij ze past, want de impact is groot. Het lukt vrouwen vaak niet om hun werk vol te houden, relaties lopen stuk of er ontstaat een bindingsprobleem met hun pasgeboren kind. Zelf werkte ik voorheen als ICT’er in het bedrijfsleven. Na de geboorte van mijn zoon heb ik me laten omscholen tot psychotherapeut. Ik geef les aan verpleegkundigen en kraamverzorgers, ik coach vrouwen en met Me Mam leiden we mamacoaches op zodat er in elke regio mensen beschikbaar zijn voor vrouwen die hun verhaal kwijt willen aan een ervaringsdeskundige. Een postnatale depressie is misschien geen gezellig onderwerp voor op een verjaardagsfeestje, maar er moet wél over gepraat worden. Toen Miranda en ik kampten met onze postnatale problemen, lag de informatie voor vrouwen zoals wij niet voor het oprapen. Vanwege de omvang van dit probleem verbaasde me dat. We doen het voor de moeders die hierin hun weg moeten vinden.”

Meer info: memam.nl

STEMMEN
Wanneer alle 10 de kandidaten zich aan je hebben voorgesteld kan er gestemd worden via Libelle.nl/ster.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Interview: Laura van der Meer. Beeld: Petra Hoogerbrug

Joosje (39) tegen moeder Jantien (58): “Wil je mijn vader helpen zoeken?”

Joosje Jantien vader Libelle

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten.

Deze week spreken we Joosje en Jantien. Joosje (39) is getrouwd met Joost, ze hebben geen kinderen. Jantien (58) is bewust ongehuwd moeder en heeft twee honden.

Dochter Joosje: "Lieve mam, allereerst dank dat je me op de wereld hebt gezet met je eigenzinnige en onafhankelijke geest."

Mo

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien