null Beeld

10.000 stappen per dag? Niet nodig als je op déze manier wandelt

Per dag 10.000 stappen zetten om je gezondheid te verbeteren? Met een drukke baan en dito huishouden lijkt een blokje om na het eten al een hele pelgrimstocht. Gelukkig blijkt die 10.000 helemaal niet zo'n magisch getal te zijn.

Het zit ’m namelijk veel meer in de intensiteit van de stappen die je zet, niet in het aantal.

Onrealistisch

We hebben op de redactie al eens een poging gewaagd, dus we spreken uit ervaring als we zeggen dat 10.000 stappen best een boel is. Voor veel mensen is het dan ook een hele opgave om ie-de-re dag zoveel kilometers af te leggen. Zakt de moed toch meteen van je in schoenen? Waren wij even blij toen we lazen dat kwaliteit boven kwantiteit gaat.

De pas erin

Volgens de Australische overheid is intensiviteit het sleutelwoord. Zij adviseren mensen daarom minimaal 150 minuten per week fysiek actief bezig te zijn. De intensiteit? Gemiddeld. Het alternatief is 75 minuten per week bewegen met een hoge intensiviteit. Om de termen 'gemiddeld' en 'hoog' even te illustreren pakken we nieuw onderzoek naar fysieke activiteit erbij. Gemiddelde intensiviteit staat gelijk aan wandelen in een tempo van ongeveer 100 stappen per minuut. Voor wie moeite heeft om dat voor zich te zien: denk aan 25 stappen in 15 seconden. Je hebt de pas er dus lekker in. Zet je 130 stappen per minuut, dan zit je in de categorie hoge intensiteit.

Haalbaar én leuk

Het onderzoek toonde aan dat het voor volwassenen tussen de 21 en 40 jaar haalbaar is om dagelijks een gemiddeld wandeltempo aan te houden. De meeste proefpersonen kwamen namelijk aan 110 stappen per minuut. Met andere woorden: als je iedere dag een half uur lang 100 stappen per minuut zet, vijf dagen in de week, dat tik je mooi dat gemiddelde fitnessdoel aan en ben je supergoed bezig. Klinkt een stuk realistischer én leuker dan dag in dag uit die 10.000 stappen, nietwaar?

Nog een paar fijne wandelschoenen nodig? Shop ze hier:

Bron: Mamamia. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden