null Beeld

10 ideeën met een bosje peterselie

Met een bosje peterselie krijgt een gerecht snel een lekkere, kruidige smaak. Biologische peterselie is nu volop verkrijgbaar! Geniet ervan zolang het vers is.

Verschil blad- en krulpeterselie

Peterselie is er in 2 soorten: de bekende krulpeterselie en de bladpeterselie. Vraag de groenteman naar bladpeterselie, die heeft meer smaak dan de krul-variant. Deze laatste is meer geschikt als garnering. We geven je 10 ideeën om met je bosje peterselie aan de slag te gaan!

1. Peterseliedressing

Meng 1 tl mosterd, 1 el citroensap, 3-4 el olijfolie, 2-3 el fijngesneden peterselie en zout en peper naar smaak. Lekker bij aardappel- of tomatensalade.

2. Peterseliepesto

Pureer 100 g peterselieblaadjes met 50 g in een droge koekenpan geroosterde pijnboompitten en 1 teentje knoflook tot een korrelige pasta. Schenk er 3-5 el olijfolie bij en roer er 50 g geraspte Parmezaanse kaas, en zout en peper naar smaak door.

3. Pasta met mosselen

Voor 4 personen: bak 4 lente-uitjes in ringen 2 min. in 2 el olijfolie. Bak 3 el fijngesneden groene olijven en 3-4 gepelde tomaten in blokjes 5 min. mee. Voeg 250 g gekookte mosselen toe en breng op smaak met 3-4 el fijngesneden peterselie, 2 el kleine kappertjes, zout en peper. Schep dit door beetgaar gekookte pasta.

4. Crostini met kruidenkaas

Meng 100 g verse roomkaas met 3 el fijngesneden peterselie, 1 el fijngesneden bieslook en zout, peper en citroensap naar smaak. Beleg hiermee krokant geroosterd (stok)brood en garneer met zalmeitjes.

5. Stokbrood met peterselie-boter

Meng 125 g zachte boter met 1 geperst teentje knoflook, 4 el fijngesneden peterselie en zout, peper en citroensap naar smaak. Snijd 1 stokbrood regelmatig in en bestrijk de inkepingen met peterselieboter. Verpak het brood in bakpapier of aluminiumfolie en verwarm het ca. 20 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.

6. Gebakken garnalen

Voor 4 personen: bak 2 fijngesneden sjalotjes, 1 geperst teentje knoflook en 3 heel fijngesneden peterseliestelen 5 min. in 2 el olijfolie. Voeg 3-4 el fijngesneden peterselieblaadjes en 400 g gepelde, gekookte garnalen toe en verwarm 2-4 min. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Lekker met rijst.

7. Peterselie-flensjes

Voor 12 stuks: meng 125 g bloem met een snufje zout, klop er 2 eieren door en voeg 3 dl melk toe. Roer er 4 el fijngesneden peterselie, 50 g geraspte oude kaas en 30 g gesmolten boter door. Bak van het beslag circa 12 dunne flensjes in wat boter.

8. Kruidige aardappelpuree

Voor 4 personen: kook 1-11/4 kg aardappelen gaar in 20-25 min. Giet ze af en stamp ze fijn. Laat dit mengsel op zacht vuur al roerend even uitdampen. Roer er 50 g boter, 4-5 el fijngesneden peterselie, zout, peper en 11/2-2 dl hete melk door tot het een romige puree is.

9. Peterseliesoep

Voor 4 personen: bak 1 fijngesneden ui, 1 geperst teentje knoflook en 50 g fijngesneden peterselie (steeltjes en blaadjes) 6 min. in 2 el olijfolie. Voeg 2 geschilde aardappelen in blokjes en 8 dl groentebouillon toe en kook de soep 15 min. Pureer en breng op smaak met zout, peper en 3 el crème fraîche.

10. Schol met kruidenkorst

Voor 4 personen: meng 40-50 g vers broodkruim met 1 tl tijmblaadjes, 4 el fijngesneden peterselie, 3 fijngesneden gedroogde tomaatjes en wat zout en peper. Bak 4 scholfilets 1 min. op de velkant in 30 g boter. Draai de filets om en bestrooi de bovenkant royaal met het peterseliemengsel. Zet de vis circa 1 min. onder de hete grill tot de korst krokant is.

Receptuur: Marlies Batelaan. Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden