null Beeld

10% minder kans op diabetes type 2 als je per dag 1 glas frisdrank minder drinkt

Onderzoekers van Harvard University zijn erachter gekomen dat 1 glas frisdrank minder drinken per dag de kans dat je diabetes type 2 krijgt met 10% verlaagt. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care. 

Tara Stokdijk

Veel frisdrank drinken kan bijdragen aan overgewicht en mensen met overgewicht hebben meer kans op diabetes. Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Maar frisdrank kan de kans op suikerziekte ook op een andere manier vergroten.

Insulineresistentie

Door frisdrank te drinken krijg je hoge pieken in je bloedsuiker, omdat de suikers in frisdranken heel snel opgenomen worden. Wanneer je veel van deze hoge pieken hebt, verhoog je het risico op insulineresistentie. Dit kan leiden tot diabetes.

Onderzoek

Voor dit onderzoek zijn maar liefst 192.000 mensen onderzocht. Ze lieten deelnemers gedurende 4 jaar elke dag 100 ml frisdrank drinken. Hieruit bleek dat de deelnemers 16% meer kans hadden om diabetes te ontwikkelen in de daaropvolgende 4 jaar.

1 glas vervangen

Deelnemers die 1 glas frisdrank vervingen door water, koffie of thee hadden 10% minder kans om diabetes te ontwikkelen. De onderzoeksresultaten wijzen erop dat elk glas frisdrank effect heeft op de gezondheid.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Goedgevoel.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden