null Beeld

10 mogelijke medische redenen voor jouw slaapproblemen

Wie soms nachtenlang klaarwakker naar het plafond ligt te staren, weet hoe vreselijk slopend slaapproblemen kunnen zijn.

Vaak zijn slaapproblemen vervelend, maar tamelijk onschuldig. Toch kan het zomaar zijn dat er een niet voor de hand liggende medische oorzaak is voor het feit dat jij maar geen slaap kunt vatten.

  1. DepressieEr is een groot verband tussen een goede nachtrust en de mentale gezondheid van iemand. Veel mensen die last hebben van een depressie, hebben daarom ook last van slaapproblemen. Ook mensen met fobieën kunnen soms lastiger in slaap komen dan anderen.
  2. DiabetesMensen met diabetes hebben soms last van zweetaanvallen, een te laag bloedsuiker en het eeuwig durende gevoel dat je naar de wc moet 's nachts, waardoor het soms moeilijk kan zijn om (weer) in slaap te vallen.
  3. MaagzuurMaar liefst 18 tot 28 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft last van brandend maagzuur. Alsof dat alleen al niet vervelend genoeg is, blijkt een behoorlijk deel van deze mensen ook te kampen met slaapproblemen. Vat je geen slaap omdat je een vaag gevoel hebt dat je de juiste slaaphouding niet kunt vinden? Dan kan dit door brandend maagzuur komen.
  4. NierziekteWie een chronische nierziekte heeft, heeft vaak moeite met wakker blijven én met in slaap vallen, waardoor nierpatiënten ook last kunnen hebben van andere kwalen, zoals bijvoorbeeld slaapapneu en rusteloze benen (RLS).
  5. Hart- en vaatziektesVolgens cijfers van het Amerikaanse College voor Cardiologie (ACC) heeft bijna 44 procent van de hartpatiënten last van slaapproblemen. Dit geldt vooral voor mensen die kampen met een te hoge of te lage bloeddruk of hartritmestoornissen.
  6. SchildklierproblemenGeen slaap kunnen vatten is een bekend probleem voor iedereen die lijdt aan hyperthyreoïdie, oftewel een snel werkende schildklier. Wanneer de schildklier te veel hormonen aanmaakt, is je stofwisseling sneller. Daarnaast hebben mensen met een snelwerkende schildklier soms last van zweetaanvallen, gewichtsverlies en een toegenomen eetlust. Klinken deze problemen bekend? Raadpleeg dan even je huisarts. Een snelwerkende schildklier is namelijk goed te behandelen en voor je het weet lig weer te slapen als een roosje.
  7. FibromyalgieWie last heeft van fibromyalgie, beter bekend als wekedelenreuma, heeft vrijwel zeker weten last van meerdere slaapstoornissen. De pijn in spieren en bindweefsel die gepaard gaat met fibromyalgie, zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap kunt komen.
  8. AstmaSlaapproblemen komen vaak voor bij volwassenen met astma. Daarnaast heeft 37 procent van de astmapatiënten last van overmatig woelen in hun slaap.
  9. Restless Leg SyndromRusteloze benen, ofwel Restless Leg Syndrom (RLS) kan slaapproblemen veroorzaken. Het spreekt eigenlijk wel voor zich: wie een oncontroleerbare drang heeft om de benen te bewegen, kan daarmee moeilijk de slaap vatten.
  10. SlaapapneuOmdat de luchtwegen van iemand met slaapapneu gedeeltelijk of volledig belemmerd worden in de slaap, kan dat voor slaapproblemen zorgen. Slaapapneu is echter goed te behandelen, dus mocht je twijfelen of je hier misschien last van hebt, ga dan even langs de dokter.

Onze eigen dokter Rutger heeft vijf tips tegen slapeloosheid:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bustle.com. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden