null Beeld

10 topideeën met een hardgekookt ei

Een gekookt eitje met zout? Dat kan creatiever! 10 ideeën met een hardgekookt ei. Oók fijn met Pasen in het vooruitzicht.

Kook de eieren hard in 7 tot 8 minuten.

1. Feestelijk gevulde eitjes

Halveer 4 hardgekookte eieren, prak de dooiers fijn en breng op smaak met 1-2 el mayonaise, 1 el fijngesneden bieslook, 2 el fijngesneden rauwe ham, zout en peper. Vul de eitjes hiermee en garneer met bieslook.

2. Sandwiches met ei en waterkers

Besmeer 4 sneetjes brood met verse roomkaas. Beleg er 2 met waterkers, plakjes hardgekookt ei en krokant gebakken reepjes ontbijtspek. Bestrooi met peper en dek af met de andere sneetjes brood. Snijd ze diagonaal doormidden.

3. Avocado met ei en mayonaise

Halveer een avocado en verwijder de pit. Snijd 2 hardgekookte eieren in blokjes en meng ze met 2-3 tl mayonaise, 1 el fijngesneden bieslook en 1 el fijngesneden bladpeterselie. Vul de avocadohelften met het eimengsel.

4. Prei met gegratineerde eitjes

Bak 600 g fijngesneden prei met wat zout en peper circa 10 minuten in 1-2 el olijfolie. Schep de prei in een ovenschaal en leg er 6 gehalveerde hardgekookte eieren op met de snijkant naar beneden. Klop 1 1/2 dl crème fraîche los met 50 g geraspte belegen kaas en wat zout en peper. Schenk dit over de eieren en gratineer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C.

5. Eiersalade met avocado en tomaat

Meng 4-6 hardgekookte eieren in stukjes met 2 grote tomaten in partjes, 1 avocado in partjes en 4 fijngesneden augurken. Roer een saus van 2-4 el zure room, 1 fijngesneden sjalotje, 3-4 el fijngesneden bladpeterselie, zout en peper. Meng de saus met de salade.

6. Crostini's met eierkruim

Bestrijk sneetjes geroosterd (stok)brood royaal met zwarte tapenade. Druk hardgekookte eieren door een grove zeef, zodat er eierkruim ontstaat. Strooi dit over de tapenade en garneer met een basilicumblaadje.

7. Voor bij de borrel

Pureer 2 teentjes knoflook met 5-6 el fijngesneden bladpeterselie, 2 el kappertjes, een snufje paprikapoeder en wat zout en peper grof in de keukenmachine. Voeg 4-5 el olijfolie toe tot een saus ontstaat. Serveer met partjes hardgekookt ei, samen met andere hapjes bij de borrel!

8. Verstopte eieren

Meng 350-400 g rundergehakt met 1 fijngesneden sjalotje, zout, peper, 2-3 el gedroogd broodkruim, 1 eidooier en 2 el fijngesneden bladpeterselie. Verdeel in vier porties en verpak in elk deel een klein hardgekookt ei (vouw het gehakt om het ei). Haal de ballen door losgeklopt eiwit en door gedroogd broodkruim en bak ze in 8-10 minuten gaar in hete frituurolie.

9. Eiercurry

Voor 4 personen: bak 3 fijngesneden sjalotjes 4-5 minuten in 1 el olie. Bak 1-2 el rode currypasta 1 minuut mee. Roer er 2 dl kokosmelk door en verwarm de saus 4-8 minuten tot hij iets is ingedikt. Voeg 6-8 in stukjes gesneden hardgekookte eieren toe. Lekker met gekookte rijst of noedels.

10. Om en om

Snijd een tomaat om de 3 mm diep in, maar niet helemaal door. Leg in elke inkeping een plakje hardgekookt ei. Bestrooi met zout en peper en druppel er wat mayonaise over. Bestrooi met fijngesneden bieslook.

Bestel alle ingrediënten online!

Receptuur: Marlies Batelaan. Beeld: Renée Frinking

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden