50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Dit zijn de 10 vuilste plekken in huis - en zó maak je ze schoon

Waar in huis bevinden zich de vuilste plekken: de badkamer, de keuken? Dit zijn de 10 plekjes met de meeste bacteriën. En ook heel belangrijk: zo maak je ze schoon! 

10. De snijplank
Je snijdt er van alles op: groenten, vlees, vis. Een heerlijke broedplaats voor bacteriën dus. Gebruik in ieder geval een aparte snijplank voor rauw vlees. Ook is het handig om snijplanken die met veel verschillende voedingsmiddelen in contact komen, altijd tussendoor te wassen. Leg ze in de vaatwasser na elk gebruik of was ze met de hand met warm water en zeep. Een houten snijplank krijgt een speciale behandeling: zout, witte azijn of citroensap haalt de meeste bacteriën zo weg.

Advertentie

9. Oven- en gasfornuisknoppen
Logisch: tijdens het koken raken we de knoppen van de oven, magnetron of het gasstel vaak aan en vergeten we tussendoor onze handen te wassen. Maak de knoppen schoon door ze eerst te verwijderen en vervolgens in warm water en zeep te wassen. Vaak heb je alleen warm water en afwasmiddel nodig om bacteriën te bestrijden.

8. Het aanrecht
Denk eens na over alles wat je op het aanracht zet: rauw vlees, ongewassen producten, boodschappentassen… Het soort aanrecht maakt niet uit; elk aanrecht moet minstens één keer per dag met warm water en zeep worden schoongemaakt. Eén keer per maand kun je een oplossing van een deel bleekmiddel op vier delen water gebruiken, dat desinfecteert de boel grondig. Als je een speciaal aanrecht hebt van marmer of bijvoorbeeld graniet, dan gebruik je natuurlijk aanbevolen reiniging van de fabrikant.

7. Dierenspeeltjes
Dierenspeeltjes kunnen niet alleen bacteriën meedragen, er kan ook schimmel op ontstaan. Niet goed voor je huisdier, niet goed voor jou. Speelgoed gemaakt van rubber en kunststof kan worden schoongemaakt met warm water en afwasmiddel – doe dat eens in de paar weken. Stoffen speelgoed gooi je gewoon in de wasmachine of was je met de hand in warm water.

6. De kraan
We gaan naar de gootsteen om onze handen te wassen; vooral tijdens het koken zit er natuurlijk van alles op je handen. Maar de kraan schoonmaken schiet er dan weleens bij in. Terwijl juist dáár zo veel bacteriën zitten. Maak de gootsteen schoon met desinfecterende reiniger en neem altijd de handvatten en de kraan mee. En als je dan toch bezig bent: was de koelkast niet ook toe aan een beurt?

5. Koffiezetapparaat
Je wist het misschien niet, maar als er water achterblijft in het waterreservoir van je koffiezetapparaat, kunnen er schimmels ontstaan. Maak het waterreservoir dus af en toe goed droog. Ook is het een goed idee om het eens in de week goed uit te spoelen met witte azijn. Voeg tot vier kopjes onverdunde azijn toe aan het reservoir en laat het vervolgens dertig minuten staan. Laat er daarna ook kraanwater door lopen, totdat de azijngeur is verdwenen.

4. Voederbak
Niet alle honden en katten eten meteen hun voederbakje leeg als ze voedsel ruiken. Gevolg: eten kan zo een paar uur worden blootgesteld aan de lucht en temperatuur in huis, waardoor veel bacteriën zich ongemerkt verzamelen. Wat je ook gebruikt, een schotel, bord, of bakje: maak het dagelijks schoon. Warm water en zeep is voldoende.

3. Tandenborstelhouder
Je probeert je tandenborstel goed te spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst, maar de smurrie aan de borstel drupt altijd terug in de houder. Was hem dus, die tandenborstelhouder! Wederom: warm water en zeep, of gewoon lekker makkelijk in de vaatwasser.

2. Gootsteen
Je wilt eigenlijk niet denken aan wat er allemaal in de gootsteen blijft zitten. Je vindt er etensresten, vuil, bacteriën… Mensen gebruiken hun keuken ook om andere huishoudelijke artikelen te wassen. Een of twee keer per week schoonmaken is een must. Doe dat met desinfecterende reiniging. Schep ook wat soda in de afvoer en giet daar heet water overheen.

1. Vaatdoekje
Op nummer 1 de plek die je misschien al wel zag aankomen: het vaatdoekje, de keukenspons – wat je ook gebruikt om vuil in de keuken weg te poetsen. Het probleem met sponzen en doekjes is dat we ze gebruiken voor zo’n beetje alles. Ze zijn niet echt schoon, het vocht blijft zitten en dat is nou net een omgeving waar bacteriën zich het allerliefst nestelen. Maak het doekje dus nog vaker schoon dan je denkt. Dagelijks ontsmetten kan zeker geen kwaad. En mocht je daar geen zin in hebben: koop wegwerpdoekjes, dan ben je gelijk van het probleem af!

Nog nooit je matras schoongemaakt? Libelle’s schoonmaakvlogger Lieke legt uit waarom je dat vanaf nu zéker gaat doen!

De beste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland. 
 
 
Bron: Huffington Post. Beeld: Narratives

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien