Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit zijn de 10 vuilste plekken in huis - en zó maak je ze schoon

Waar in huis bevinden zich de vuilste plekken: de badkamer, de keuken? Dit zijn de 10 plekjes met de meeste bacteriën. En ook heel belangrijk: zo maak je ze schoon! 

10. De snijplank
Je snijdt er van alles op: groenten, vlees, vis. Een heerlijke broedplaats voor bacteriën dus. Gebruik in ieder geval een aparte snijplank voor rauw vlees. Ook is het handig om snijplanken die met veel verschillende voedingsmiddelen in contact komen, altijd tussendoor te wassen. Leg ze in de vaatwasser na elk gebruik of was ze met de hand met warm water en zeep. Een houten snijplank krijgt een speciale behandeling: zout, witte azijn of citroensap haalt de meeste bacteriën zo weg.

Advertentie

9. Oven- en gasfornuisknoppen
Logisch: tijdens het koken raken we de knoppen van de oven, magnetron of het gasstel vaak aan en vergeten we tussendoor onze handen te wassen. Maak de knoppen schoon door ze eerst te verwijderen en vervolgens in warm water en zeep te wassen. Vaak heb je alleen warm water en afwasmiddel nodig om bacteriën te bestrijden.

8. Het aanrecht
Denk eens na over alles wat je op het aanracht zet: rauw vlees, ongewassen producten, boodschappentassen… Het soort aanrecht maakt niet uit; elk aanrecht moet minstens één keer per dag met warm water en zeep worden schoongemaakt. Eén keer per maand kun je een oplossing van een deel bleekmiddel op vier delen water gebruiken, dat desinfecteert de boel grondig. Als je een speciaal aanrecht hebt van marmer of bijvoorbeeld graniet, dan gebruik je natuurlijk aanbevolen reiniging van de fabrikant.

7. Dierenspeeltjes
Dierenspeeltjes kunnen niet alleen bacteriën meedragen, er kan ook schimmel op ontstaan. Niet goed voor je huisdier, niet goed voor jou. Speelgoed gemaakt van rubber en kunststof kan worden schoongemaakt met warm water en afwasmiddel – doe dat eens in de paar weken. Stoffen speelgoed gooi je gewoon in de wasmachine of was je met de hand in warm water.

6. De kraan
We gaan naar de gootsteen om onze handen te wassen; vooral tijdens het koken zit er natuurlijk van alles op je handen. Maar de kraan schoonmaken schiet er dan weleens bij in. Terwijl juist dáár zo veel bacteriën zitten. Maak de gootsteen schoon met desinfecterende reiniger en neem altijd de handvatten en de kraan mee. En als je dan toch bezig bent: was de koelkast niet ook toe aan een beurt?

5. Koffiezetapparaat
Je wist het misschien niet, maar als er water achterblijft in het waterreservoir van je koffiezetapparaat, kunnen er schimmels ontstaan. Maak het waterreservoir dus af en toe goed droog. Ook is het een goed idee om het eens in de week goed uit te spoelen met witte azijn. Voeg tot vier kopjes onverdunde azijn toe aan het reservoir en laat het vervolgens dertig minuten staan. Laat er daarna ook kraanwater door lopen, totdat de azijngeur is verdwenen.

4. Voederbak
Niet alle honden en katten eten meteen hun voederbakje leeg als ze voedsel ruiken. Gevolg: eten kan zo een paar uur worden blootgesteld aan de lucht en temperatuur in huis, waardoor veel bacteriën zich ongemerkt verzamelen. Wat je ook gebruikt, een schotel, bord, of bakje: maak het dagelijks schoon. Warm water en zeep is voldoende.

3. Tandenborstelhouder
Je probeert je tandenborstel goed te spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst, maar de smurrie aan de borstel drupt altijd terug in de houder. Was hem dus, die tandenborstelhouder! Wederom: warm water en zeep, of gewoon lekker makkelijk in de vaatwasser.

2. Gootsteen
Je wilt eigenlijk niet denken aan wat er allemaal in de gootsteen blijft zitten. Je vindt er etensresten, vuil, bacteriën… Mensen gebruiken hun keuken ook om andere huishoudelijke artikelen te wassen. Een of twee keer per week schoonmaken is een must. Doe dat met desinfecterende reiniging. Schep ook wat soda in de afvoer en giet daar heet water overheen.

1. Vaatdoekje
Op nummer 1 de plek die je misschien al wel zag aankomen: het vaatdoekje, de keukenspons – wat je ook gebruikt om vuil in de keuken weg te poetsen. Het probleem met sponzen en doekjes is dat we ze gebruiken voor zo’n beetje alles. Ze zijn niet echt schoon, het vocht blijft zitten en dat is nou net een omgeving waar bacteriën zich het allerliefst nestelen. Maak het doekje dus nog vaker schoon dan je denkt. Dagelijks ontsmetten kan zeker geen kwaad. En mocht je daar geen zin in hebben: koop wegwerpdoekjes, dan ben je gelijk van het probleem af!

Nog nooit je matras schoongemaakt? Libelle’s schoonmaakvlogger Lieke legt uit waarom je dat vanaf nu zéker gaat doen!

De beste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland. 
 
 
Bron: Huffington Post. Beeld: Narratives

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Wopke Hoekstra (CDA)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Wopke Hoekstra (45, CDA).

We kennen Wopke Bastiaan Hoekstra allemaal als politicus, maar wie is hij als mens? Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

5 feitjes over Wopke Hoekstra

Opleiding: Rechten, MBA
Film: La vita è Bella
Sport: schaatsen, hardlopen, voetbal
Boek: De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch
Gerecht: “Als ik kook, is het iets overzichtelijks, zoals pasta”

Fotoalbum

Toen Wopke jong was, wist hij dat zijn moeder een knappe vrouw was. Alle mannen keken namelijk naar haar om. “Ze is helaas veel te vroeg overleden aan slokdarmkanker. Daardoor weet ik: je moet uit het leven halen wat erin zit.”

Wopke Hoekstra met moeder

Tegen de wind in fietsen is een hele opgave, dat weet de politicus als geen ander. Vroeger had hij nog de hand van zijn vader op zijn rug, nu hij volwassen is, zal hij de wind in zijn eentje moeten trotseren.

politicus - Wopke met vader

Wopke heeft ook nog een zusje (Els) en broertje (Maarten). Hier zie je Wopke tijdens zijn laatste verjaardag als enig kind.

politicus - Wopke verjaardag

Inmiddels zijn Wopke, Els en Maarten alle drie volwassen. “Zij hebben ook allebei kinderen. We spreken en zien elkaar wel, nu door corona helaas wat minder. De kinderen logeren graag bij elkaar.”

Wopke met broer en zus

In 2009 werd het eerste kind, een dochter, van Wopke geboren. Hierna kregen verloofde Liselot en hij nog drie zoons. Na de roze wolk-fase merkte de politicus dat het even puzzelen was wat betreft de opvoeding; Liselot en hij hebben namelijk allebei een baan.

“Wat helpt is goed plannen. Op zaterdagochtend sta ik bij de sportvelden en voor een zwemdiploma maak ik altijd tijd in de agenda.”

politicus - Wopke vader

Deze foto is genomen toen Wopke en Liselot net samenwoonden. Toen hun dochter drie was, zijn ze van Amsterdam naar Bussum verhuisd. “Bussum is een dorp waar nooit iets gebeurt, maar het is er heel kindvriendelijk.”

Wopke en Liselot

Wopke vindt voorlezen zo leuk, dat hij het altijd als een feestje ervaart als hij mag komen voorlezen bij de Kinderboekenweek. Zijn kinderen leest hij graag voor uit Biggles boeken, bijvoorbeeld een piloot in de oorlog.

politicus - Wopke voorlezen

De politicus is als Minister van Financiën dol op Prinsjesdag. “Weet je wat grappig is? Die kinderen joelen en lachen en willen handtekeningen. Toen ik vroeg of ze wel wisten wie ik was, zeiden ze: van de politie!”

Wopke en Liselot prinsjesdag

Geld verdelen is ook een onderdeel van politiek. Hier zie je Wopke op bezoek bij onze troepen in Litouwen. Hij vindt het belangrijk dat er genoeg geld gaat naar de veiligheid van Nederland en Europa, door dit bezoek heeft hij kunnen zien wat de vrouwen en mannen van onze troepen moeten doen.

politicus - Wopke Litouwen

De jongste zoon van Wopke kreeg in 2016 leverkanker. Hij is goed behandeld en inmiddels bijna genezen verklaard, maar het was een heftige tijd voor het gezin. Daarom deelde de politicus in 2018 bandjes uit aan de Ministerraad die gerelateerd zijn aan kinderkanker. Op deze foto zie je een aantal leden met het bandje om hun pols.

politicus - Wopke bandjes

Schaatsen is niet zomaar een hobby van de politicus, hij is zelfs lid van de Elfstedenvereniging. Hier zie je hem met een paar vrienden in Oostenrijk, waar ze de alternatieve Elfstedentocht afleggen.

Wopke schaatst

Zijn debuut als lijsttrekker was anders dan hij ooit had verwacht. “Hier spreek ik voor het eerst de kandidaten op de CDA-lijst toe. Normaliter sta je dan voor een volgepakte zaal, nu voor een scherm.”

politicus spreekt CDA toe

Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Doe de Libelle Kieswijzer:


Tekst: Ebru Umar. Beeld: Eigen foto’s.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Harry over band met vader Charles: "Hij nam de telefoon niet meer op"

In het interview dat Harry en Meghan met Oprah Winfrey hadden, heeft Harry een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles.

Zo liet hij weten dat hij zich in de steek gelaten voelde door zijn vader.

Advertentie

Harry over zijn vader

In de tijd dat Harry en Meghan de eerste gesprekken voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, vertelt Harry hierover.

Financiële bijdrage

Op datzelfde moment stopte de familie ook abrupt zijn financiële bijdrage. Gelukkig had Harry de erfenis van zijn moeder, prinses Diana. “Ik heb wat mijn moeder me heeft nagelaten, zonder dat hadden we dit niet kunnen doen. Ik denk dat ze het heeft zien aankomen.”

Het herstel van de relatie

Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, maar de band is nog niet hersteld. “Er is veel gebeurd, ik zal blijven proberen om het een prioriteit te maken om die relatie te helen”, aldus Harry. “En tijd heelt alle wonden, hopelijk.”

Het familielid dat Harry en Meghan niks kwalijk nemen, dat is queen Elizabeth. Volgens Meghan is zij altijd erg liefdevol geweest en hebben ze nog steeds een goede band met haar. Ze spreken elkaar veel via Zoom en dan ziet Elizabeth de kleine Archie ook.

Schokkende onthullingen

In het interview met Oprah werden een aantal schokkende uitspraken gedaan. Zo vertelde Meghan dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid, en dat ze in die tijd suïcidale gedachtes had. Hulp zoeken werd vanuit het koningshuis echter ten zeerste afgeraden.

Ook liet Meghan weten dat het koningshuis bezorgd was over hoe donker de huidskleur van Archie zou worden.

Maar ook leuk nieuws

Naast al deze heftige onthullingen, kwamen Harry en Meghan ook met leuk nieuws. Ze vertelden namelijk het geslacht van hun tweede kindje. Krijgt Archie een broertje of zusje? Dat lees je hier.

Wil je het interview met Harry en Meghan helemaal bekijken? Dinsdag 9 maart wordt het interview om 20:30 uitgezonden op Net5.

Volgens deze theorie is prins Charles niet de biologische vader van prins Harry

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kandidaat wint enorm bedrag in 'Miljoenenjacht': tóch hebben kijkers medelijden

Zondagavond was de eerste uitzending van alweer het 21ste seizoen van Postcode Loterij Miljoenenjacht te zien op SBS6. De 48-jarige Danielle uit Spijkenisse mocht de finale spelen en ging met een enorm bedrag naar huis.

Tóch hebben de kijkers medelijden met haar.

Advertentie

Miljoenenjacht weer van start

De seizoensopening van seizoen 21 zag er iets anders uit dan we van Miljoenenjacht gewend zijn. Wegens corona mochten er slechts 50 deelnemers van 10 postcodes in het publiek zitten. Het was Danielle uit Spijkenisse die zich door alle spelrondes heen worstelde en in de finale kwam te staan. Dat finalespel was dit keer wel heel zenuwslopend.

Geluk en lef

Danielle koos voor koffer 19 en maakte een vliegende start: ze speelde direct allerlei kleine bedragen weg. Hoewel ze na een tijdje wel de 5 miljoen wegspeelde, leek ze toch het geluk aan haar zijde te hebben. Daarnaast beschikte ze ook over een goede dosis lef. Het ene na het andere aanbod van de bank sloeg ze af.

Megaprijs

Na het afslaan van biedingen van € 129.000,-, €229.000,- en €399.000,- kreeg Danielle een bod van €555.000,-. De spanning in de studio steeg: zou ze dit bod ook afslaan? Het antwoord is ‘nee’. Met een ferme klap op de rode knop accepteerde Danielle het bod.

Reacties

Hoewel dit een prachtig bedrag is, hadden de kijkers toch medelijden met Danielle, toen ze erachter kamen dat in koffertje 19 maar liefst 2 miljoen euro verstopt zat. “Gooit even 2 miljoen weg”, “Toch wel sneu voor de kandidaat” en “Ze had miljonair geweest kunnen zijn”, klinkt het op Twitter. Toch hebben sommige kijkers er wel begrip voor dat Danielle op dit moment stopte.

Hierom heeft Sonja Barend flink kritiek geuit op John en Linda de Mol

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, SBS6. Beeld: SBS6

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Renée Fokker over het Mol-zijn: "Ik dacht, waar ben ik aan begonnen?"

Het hoge woord is eruit. Na weken speculeren, hints volgen en podcasts luisteren, zijn Molloten nu dan eindelijk uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de Mol van het 21e seizoen van Wie is de Mol?. Na de finale-uitzending vertelt zij hoe ze het Mol-zijn heeft ervaren. 

Renee speelt al jaren de sterren van de hemel in allerlei series, maar noemt de Mol spelen “haar moeilijkste rol tot nu toe”.

Advertentie

De 21e Mol

Na de spannende finale werd duidelijk hoe de vork in de steel zat: de 59-jarige Renée heeft de boel flink gesaboteerd de afgelopen tijd. Haar taak was om de opdrachten zo slecht mogelijk te laten verlopen, waardoor er zo min mogelijk geld in de pot zou komen. Een zware taak, vertelt de actrice.

Onzekerheden

“Er zijn meerdere momenten geweest waarvan ik dacht: waar ben ik aan begonnen? Maar dan stond ik ’s ochtends weer op en dacht ik: hoppa! Uit de veren, we gaan weer. Ik ga het doen”, vertelt Renée over de pittige opnamedagen. “Je bent ook vooral jezelf en ik probeerde het ook heel dicht bij mezelf te houden. Ik dacht: ik ga niet echt een rol spelen. Het was een soort echt leven, maar ook weer niet.”

Eenzaam

Omdat het Mol-zijn best eenzaam kan voelen wegens het vele ‘liegen’, probeerde ze wel vriendschappen te sluiten met de kandidaten. “Anders ben je ook wel echt heel lonely.” Maar dit was lastiger dan gedacht, vertelt ze. “Ik dacht ik moet ook vrienden maken maar ze niet te dichtbij laten”, aldus Renée Fokker.

Ondanks haar twijfels, onzekerheden en het feit dat ze het spelen van de Mol erg zwaar vond, deed ze het wel met verve. In de pot zat uiteindelijk namelijk maar 9.675 euro. En dat is het laagste eindbedrag uit de Wie is de Mol?-geschiedenis!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renee Fokker (@therealmotherfokker)

Wil je de podcast over de finale van Wie is de Mol? op je gemakje terugluisteren? Dan kun je dat hieronder doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien