null Beeld

10x handige tips voor in de keuken

Het werk in de keuken is niet altijd even gemakkelijk. Deze tips voor in de keuken maken je leven écht een stuk makkelijker.

Kim Dierckx

Tip 1: Voorkom overkoken

Het overkomt ons allemaal wel eens: een pan met water op het vuur en tegelijkertijd bezig zijn met allerlei andere dingen. Een tijdje later kom je erachter dat het water aan het overkoken is. Herken jij dit? Dan heeft Libelle een handige tip voor jou!

Het is heel simpel. Je legt een houten lepel op je pan en je zult zien dat het water niet meer overkookt. Bij het raken van het hout barsten de waterbelletjes. De inhoud van de waterbelletjes is stoom en dit condenseert gelijk bij het raken van de lepel en wordt water. Dit komt omdat de lepel kouder is dan 100 graden Celsius. Als de lepel heet wordt, zal dit proces minder snel gaan. Gebruik hiervoor daarom nooit een stalen lepel.

Tip 2: Paprika snijden

Paprika snijden zonder pitjes te verwijderen. Snij om de kern van de paprika heen en gooi de pitjes in één keer weg.

<img />

Tip 3: Red je cake met brood

Er iets niets lekkerder dan een zelfgebakken cake. Het komt vaak voor dat de cake op de dag van het bakken niet helemaal opgegeten wordt, dan blijft er een aangesneden stuk liggen. De randen en de binnenkant van de cake worden daar niet beter van en drogen uit. Om de cake toch lekker sappig en zacht te houden, kun je gebruik maken van een snee brood. Plaats de volgende keer een sneetje brood tegen de buitenste randen van de cake en proef het verschil!

<img />

Tips 4: Voorkom een verschuivende snijplank

Heb jij last van een snijplank die van links naar rechts over het aanrecht schuift tijdens het snijden van je groenten? Libelle heeft hiervoor een hele gemakkelijke en goedkope oplossing: leg een nat papieren doekje onder de snijplank en je zult merken dat het probleem is opgelost!

Tip 5: Houd je ijs zacht en schepbaar

Een lepel onder een kraan met heet water houden, de bak ijs een half uur laten ontdooien… Er is niets zo irritant dan ijs wat niet schepbaar is als je het uit de diepvries haalt. Vanaf nu behoort deze irritatie tot het verleden. Stop je bak ijs in een plastic diepvrieszak. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak is, sluit deze af en stop hem in de vriezer. De eerst volgende keer hoef jij geen half uur meer te wachten tot je het ijs op kan scheppen.

Tip 6: Makkelijk een mandarijn pellen

Ben jij ook altijd aan het klungelen tijdens het pellen van je mandarijn? Of heb jij last van vieze nagels na het eten van een mandarijn? Dan is dit misschien een handige tip voor jou.

  • Snijd boven en onder de toppen van de mandarijn eraf.
  • Snijd verticaal de mandarijn open zodat je hem open kunt vouwen.

<img />

Tip 7: Test hoe vers je eieren zijn

Vraag jij je ook wel eens af hoe oud de eieren eigenlijk zijn die je in je koelkast hebt liggen? Met deze tip kun je dit makkelijk achterhalen.

Een ei bevat een kleine luchtzak. Als het ei vers is, is deze luchtzak ongeveer 0,3 cm diep en 2 cm breed. Als een ei ouder wordt, verliest het zowel vocht als koolstofdioxide. Hierdoor neemt de luchtkamer in grootte toe en wordt het drijfvermogen van het ei groter. Leg het ei in een bak met water.

Wanneer het ei helemaal naar boven drijft, kun je er vanuit gaan dat deze bedorven is.

<img />

Tip 8: Red gekarameliseerd honing

Bij de meeste mensen is honing geen product wat je elke dag gebruikt. Als je na een tijdje weer op zoek gaat naar je potje honing is deze vaak gekarameliseerd. Maar als honing gekarameliseerd is, wil dat niet zeggen dat deze bedorven is! Libelle heeft een handige tip om de honing weer als nieuw te maken:

Zet het potje gekarameliseerde honing in een pan met heet water. Houd zelf even in de gaten hoe lang het duurt voordat de honing weer ‘opknapt’. De honing wordt hierdoor weer zacht én blijft dit voor een langere tijd!

Tip 9: Gemakkelijk een meloen snijden

Het is altijd weer een uitdaging om een meloen te snijden. Als je kleine partysnacks wilt maken van een meloen, kan dit een handige tip zijn. De onderstaande afbeelding geeft precies weer hoe je het beste te werk kunt gaan:

<img />

Tip 10: Potjes opendraaien

Verbreek het vacuüm door met het uiteinde van een platte lepel even onder de rand van de deksel te steken.

Met een rubberen handschoen of een rubberen elastiekje om de deksel heb je beter grip. Je zult merken dat hierdoor het opendraaien van de deksel vele malen handiger gaat dan voorheen.

Heb jij nog handige tips voor in de keuken? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: Listotic

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden