PREMIUM

10x retraite - van yogareis tot zeilvakantie

null Beeld

Tot rust komen en antwoorden vinden op bepaalde levensvragen: een retraite is een heerlijk cadeau aan jezelf. Je komt er gezonder, energieker en vrolijker van terug!

Elleke van Duin
null Beeld

Licht, lucht, ruimte, water... Zeilers voelen zich één met de natuur. Voeg daar een mindful training, adem- of yogasessie aan toe en het hoofd waait leeg terwijl het hart vol energie stroomt. Zeilschip Marie, een tweemaster van 22 meter lang, neemt graag een paar dagen bezoekers mee op een mindful soultrip over de Marker Wadden of de Waddenzee.
mariemindfulsailing.com

null Beeld

Dé tip voor wie moe is, niet lekker in zijn vel zit of regelmatig vergeet om goed voor zichzelf te zorgen: een driedaagse eilandretraite op Vlieland. Onder leiding van ervaren retraitebegeleiders, een mindfulness- & compassietrainster en een yin yoga-docente, leren deelnemers hun gedachtestroom tot rust brengen en zelfcompassie ontwikkelen. Het leidt tot een geborgen gevoel en een prettig zelfbewustzijn. Het programma is gevarieerd en biedt ruimte voor een duik in de spa. De overnachting is in het gerieflijke Westcord Hotel Seeduyn, aan het mooie Noordzeestrand.
eilandretraites.nl

null Beeld

In het Gelderse Huissen staat het Dominicanenklooster, een ontwerp van de bekende architect Pierre Cuypers, waar de eerste dominicaanse monniken zich in 1858 vestigden. Nog altijd woont er een kleine gemeenschap. Inmiddels zijn er ook retraites te boeken. Het aanbod is uitgebreid en zeer divers. Overprikkeld? Probeer de stilteretraite en ervaar een bron van vrijheid onder alle onrust. Erna Bakker, therapeut en relatiecoach is de begeleider (8-12 augustus).

Ook bijzonder: natuurtekenen. Wie vertraagt, komt dichter bij de natuur en leert bewust kijken. Landschapsarchitect Eveline de Kock doet de begeleiding (16-19 augustus). Een andere optie is een vijfdaagse ademretraite. Bewust ademhalen is een van de meest krachtige bewezen manieren om stress te verminderen. Ook om weer op adem te komen, meer veerkracht te voelen, beter te slapen en meer levenslust te ervaren (18-22 augustus).

Of probeer de verdiepingsretraite het Compassie-Kompas. Mediteren maakt het hoofd helder en de geest opmerkzaam. Lifecoach Bert van Baar zorgt dat iedereen vol vertrouwen huiswaarts keert (23-27 augustus). Bij wie een boek wil schrijven, komen de woorden vanzelf tijdens de vijfdaagse schrijf- en stilteretraite. Begeleiding door columnist en auteur Geertje Couwenbergh (25-29 augustus).
kloosterhuissen.nl

null Beeld

De Nederlandse yogadocente Elleke van Kraalingen is specialist in yoga, meditatie en klassieke yogafilosofie. Ze geeft al 33 jaar yogales, leidt docenten op, maar is ook psycholoog, natuurgeneeskundig therapeut, lifecoach en auteur. In 2013 vertrok ze met haar gezin naar Montbel in de Franse Pyreneeën, waar ze La Borde Blanque begon: een centrum voor yoga, meditatie en healing. Volg bijvoorbeeld de yoga & meditatie basisretraite: een retraite, opleiding en vakantie ineen. Ervaring is niet noodzakelijk. Per dag zijn er twee blokken van drie uur afwisselend gevuld met yoga, meditatie en filosofie.

Daarnaast is er voldoende tijd om een duik te nemen in het meer, te wandelen of een van de mooie oude dorpjes in de omgeving te verkennen. Bijzonder: de familieretraite, zodat ook de kinderen kunnen leren hoe dat nu moet, zo’n lotushouding. En voor wie een hekel heeft aan oud en nieuw: met de nieuwjaarsretraite glijdt iedereen helemaal zen het nieuwe jaar in.
bordeblanque.com, happysoultravel.nl

null Beeld
null Beeld

Wandel naar jezelf: dat is de naam van het wandelbedrijf van An Paridaen en haar man Gerard Beltman. Het duo biedt verschillende soorten retraite aan, zoals een wandelretraite op Terschelling (25-29 oktober). Begin elke dag met een geleide meditatie: een wandeling langs wuivend helmgras, de ruisende zee, over de brede stranden en besluit de dag met een heerlijke yogales met ontspannende stretchoefeningen.

Ook fijn: de stilteretraite in de Abdijhoeve Betlehem, naast de St.-Willibrordsabdij bij Doetinchem (25-28 november). Op het programma staan meditaties, wandelingen en lichaamsoefeningen. Vanaf vrijdagmiddag, na de Vespers om 17.00 uur, zal de retraite in stilte zijn. Deelnemers krijgen instructies bij de meditatie en een eventueel persoonlijke gesprek met handvatten om toe te passen in het dagelijks leven.
wandelnaarjezelf.nl

null Beeld

Stress door het werk, corona of een moeilijk liefdesleven? Dan is het hoog tijd voor een body & mind trip. Spirituele Vakantiereizen is hierin gespecialiseerd en heeft diverse varianten in Marokko (Marrakesh of het Atlasgebergte), Italië (Sardinië) en zelfs op Indonesië (Java).

Elke bestemming heeft zijn eigen programma en charme. Logeer op Sardinië in een kleinschalige lodge vlak bij de turquoise zee. Het luxe hotel in Marrakesh heeft een weelderige parktuin met een prachtig zwembad en is inclusief een full body massage, een hamambezoek, een pedicure of manicure en een kamelenrit door de woestijn.

Eenvoudiger maar tegelijkertijd ook mystieker is de trip naar het Atlasgebergte, naar een bezinningsplek in het midden van het Toubkal National Park, waar je prachtig kunt wandelen. Er is een hamam en er is altijd iemand beschikbaar voor een goed gesprek.

Helemaal geweldig is de body & mind trip naar Indonesië. In dit spirituele land kom je vanzelf in hogere sferen. In Centrum Kita, gelegen op het eiland Java, draait het allemaal om zingeving en onthaasting met de diverse programma’s, zoals yoga, meditaties, massages, workshops en healing-gerelateerde behandelingen. Ook coachingsgesprekken behoren tot de mogelijkheid. De reizen zijn individueel te boeken en sympathiek geprijsd.
spirituelevakantiereizen.nl

null Beeld
null Beeld

Detoxen, dat moet een mens zichzelf af en toe gunnen. Maar daarnaast ook hard werken en een gezin runnen is best pittig. Dat kan gelukkig relaxter. Tijdens het detoxretraiteweekend van Lighthouse Works hoeft, behalve sapvasten, even helemaal niets. De biologische sappen worden geserveerd aan de rand van het zwembad van een viersterrenhotel in Scheveningen. Al relaxend worden de afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd. Het sapvasten wordt afgewisseld met yogaoefeningen, een meditatie en een wandeling.

Na afloop zijn deelnemers kilo’s kwijt, hebben ze meer energie én een opgeruimd hoofd. Er zijn ook detoxretraites in het Veluwse Bos. De nazorg is trouwens top: een gratis 21-daagse detox digitale begeleiding, met menu’s, boodschappenlijstjes en veel tips voor een blijvende gezonde lifestyle.
lighthouseworks.nl

null Beeld

Liever een quick-fit? Karen Schilder, coach en oprichter van Het Geestige Lichaam, bedacht samen met collega-coach, yogadocente en masseur Nadine Muller een ééndagsretraite. Op zondagen organiseren ze deze mini-variant, op het prachtige landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. De dag begint met een ontspannende yogales, ademhalingsoefeningen en diverse meditaties. Na de lunch volgt een meditatiewandeling over het landgoed, waarna geest én lichaam totaal ontspannen zijn. Wie wil, kan erna nog een wellnessbehandeling krijgen met tien procent korting. Of blijven slapen voor nog meer ontspanning.
hetgeestigelichaam.nl, bijnadine.nl

null Beeld

In een prachtig verbouwde boerderij even buiten Olst, een piepklein dorpje nabij het Overijsselse Deventer, zit Human Awakening. Dit is een mooi en modern spiritueel centrum waar ze diverse soorten retraites organiseren. Initiatoren Carolien Sijberden en Michiel Drost begeleidden jarenlang retraites in India, en woonden in Vietnam en Indonesië, waar ze internationale yoga- en meditatiescholen oprichtten.

Deze profs willen niets liever dan anderen helpen op het pad naar de verlichting. Hun lessen zijn luchtig, krachtig en kernachtig. Niets zweverigs aan dus. Ze geven er midweek yoga/meditatieretraites, maar ook lange weekendretraites. Diehards gaan voor de intensieve retraite – drie retraites in één: een yoga-, meditatie- en verlichtingsretraite. Alle lessen worden aangepast aan het niveau van de deelnemers, die gezonder, energieker, opgeruimder en vrolijker naar huis gaan.
humanawakening.org

null Beeld

Al jaren was Brenda Ooteman, advocate en yogalerares, verliefd op Mallorca met zijn azuurblauwe zee, lange stranden en pure natuur. In 2004 kocht ze samen met haar man Roland een finca op een berg op het Spaanse eiland. Toen hun jongste kind in 2014 de deur uit ging, vestigden ze zich definitief in de finca en toverden die om tot geestelijk oplaadcentrum.

Brenda organiseert er yoga-, meditatie- en detoxretraites, verzorgd door bekende yogaleraren uit de hele wereld. Cursisten worden ondergebracht in een safari lodge, Balinese houten cabana’s, handbeschilderde tipi’s of in een van de zeven kamers in het huis. Amazone-dekens, Afrikaanse houtsnijwerken, Marokkaans aardewerk en vintage vazen geven het huis een eclectische sfeer. Ga en raak betoverd door de perfecte styling, magische omgeving en kwalitatief hoogstaande spirituele lessen.
osamajor.com

  • Fotografie: Jorge Andres Baron, Bridget Wood Photography (Osa Major), Getty Images, Monika Grabkowska/Unsplash, La Borde Blanque, Sanne Tulp

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden