null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

10x zó kun je vroegtijdig borstkanker herkennen door alleen te kijken

Ieder jaar sterven er zo'n 3.200 vrouwen aan borstkanker en wordt de ziekte bij 17.000 Nederlandse vrouwen gediagnosticeerd. Huiveringwekkende aantallen. Borstkanker zo vroeg mogelijk herkennen is ontzettend belangrijk. Maar volgens experts heerst er alarmerend weinig kennis over de symptomen.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Het bekendste symptoom is een knobbeltje in de borst. Maar die krijgt lang niet iedere patiënt. We kunnen voelen wat we willen, maar vergeten we ook niet te kíjken?

Symptomen die je niet voelt, maar wel ziet

Om borstkanker zo vroeg mogelijk te herkennen is kijken naar je borsten veel belangrijker dan ze te voelen. Dat wil oncologisch chirurg Marjolein de Jong iedereen op het hart drukken. Ze is bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in borstkanker, en maakt zich grote zorgen om het gebrek aan kennis. "Dat merken we elke dag in ons ziekenhuis. Veel waarschuwingssignalen kun je namelijk wel zien aan je borsten, maar niet voelen."

Kuiltjes

Caroline Griep ontdekte twee jaar geleden dat ze borstkanker had en schreef hier meerdere columns over voor Libelle. Ook zij zág, dus niet voelde, dat er iets mis was. "Ik was altijd als de dood dat ik iets zou voelen. Ooit had ik gelezen dat kuiltjes er op zouden kunnen wijzen dat er iets niet goed was. Toen een vriendin borstkanker bleek te hebben, deed ik in een opwelling mijn arm omhoog en zag aan de zijkant van mijn borst kuiltjes. Mijn huisarts kon niks voelen, maar stuurde me toch door voor een mammografie. Het bleek foute boel, ik had een tumor van drie centimeter. Niet voelbaar, dus het ontdekken van die kuiltjes heeft misschien wel mijn leven gered."

10 zichtbare symptomen

Om zowel vrouwen als mannen alerter te maken op uiterlijke symptomen van borstkanker, is er nu de campagne 'Ken je borsten'. Vroege herkenning en diagnose zou het aantal doden door borstkanker drastisch kunnen verminderen, hopen medici. Dus zie je één van onderstaande kenmerken terug in je borst en/of tepel? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

  1. Deuk
  2. Huiduitslag
  3. Roodheid
  4. Tepelvocht
  5. Kuiltjes
  6. Zichtbare bobbel
  7. Groeiende ader
  8. Ingetrokken tepel
  9. Asymmetrie
  10. Sinaasappelhuid
null Beeld

Meer lezen over borstkanker en de campagne 'Ken je borsten'? Ga naar de site van het Alexander Monro Ziekenhuis.

BEKIJK OOK: Diana (48) kreeg 3,5 jaar geleden te horen dat ze borstkanker had. Vanwege haar naderende overlijden maakte ze deze video speciaal voor haar zoon Bas, die moeite had met haar besluit te stoppen met chemotherapie. Diana is op 15 november 2016 overleden.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden