null Beeld

11 lichamelijke klachten die je volgens dokters nooit moet negeren

Misschien ben jij wel iemand die bij pijn of een gek gevoel in je lijf denkt: gaat wel over. Dapper, maar niet altijd verstandig. Er zijn klachten die je nóóit moet negeren.

Online redactie Libelle

Zeker klachten die je nog niet eerder hebt gehad en die snel opkomen, moet je serieus nemen, aldus arts Keith Black. "Die zijn vaak zorgwekkender dan klachten die zich over een langere periode ontwikkelen." Hoewel dit lijstje uiteraard niet het advies van je huisarts kan vervangen, geven de punten een indicatie van wanneer je aan de bel moet trekken.

1. Duizeligheid

Je beweegt je hoofd en wordt plotseling enorm duizelig. Soms zelfs zo erg dat je ervan moet braken. Waarschijnlijk schrik je je kapot en denk je misschien zelfs wel aan een beroerte. De kans is echter groter dat het gaat om BPPD, Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, een verstoring van het evenwichtsorgaan. Neem, ondanks dat het dus relatief onschuldig kan zijn, geen risico en ga naar je huisarts.

2. Pijn op je borst

Pijn of druk op je borst kan een indicatie van hartklachten zijn. Dat hoeft niet direct een hartaanval te zijn, het kan ook gaan om andere hart- en vaatziekten. Zeker als de pijn gepaard gaat met zweten, kortademigheid of misselijkheid, moet je aan de bel trekken. Er hóeft niets mis te zijn, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

3. Plotselinge hoofdpijn

We hebben allemaal weleens hoofdpijn. Maar voelt de pijn anders dan normaal gesproken? Onderneem dan actie. Het kan een teken zijn van een ernstige aandoening als een aneurysma (verwijding of uitstulping van een slagader) of een infarct.

4. Plotseling gewichtsverlies

Val je in korte tijd 5 procent of meer van je gewicht af en weet je niet waar het door komt? Spoed naar een arts. De mogelijke oorzaken lopen flink uiteen: zo wordt kanker vaak geassocieerd met onverklaarbaar gewichtsverlies, net als diabetes en problemen met je hormoonstelsel.

5. Lichtflitsen

Verschijnen er lichtpuntjes op je netvlies, of zie je andere eigenaardigheden die je voorheen niet zag? Breng een bezoekje aan een oogarts. Is er echt iets aan de hand en doe je hier niets aan, dan is gezichtsverlies mogelijk het nare gevolg.

6. Kortademigheid

Ben je na een stuk hardlopen of je work-out buiten adem, dan is dat niet direct iets om je zorgen over te maken. Maar ben je langere tijd geregeld kortademig en gaat dit gepaard met pijn op de borst, koorts, een piepende ademhaling of extreem gehijg, trek dan wél aan de bel. Het zou kunnen gaan om een bloedstolling of een longaandoening.

7. Opgezwollen benen

Opgezwollen benen vertellen je dat er vloeistof in je benen ophoopt, iets wat niet zou moeten gebeuren. Het kan wijzen op hartfalen, schildklierproblemen of aderproblemen. Gaat het gepaard met pijn aan de achterkant van je onderbeen? Pleeg dan zeker een arts: het zou om een bloedstolling kunnen gaan. Trek ook aan de bel als het pijn doet om je tenen omhoog te buigen, of als je benen warm en rood zijn.

8. Hevige buikpijn

Gaat je pijn gepaard met misselijkheid en braken? Dan zijn galstenen een mogelijkheid. In dat geval heeft ook je ontlasting vaak een vreemde kleur. Wacht niet te lang en bezoek je huisarts als je twijfelt.

9. Constant moe

Een middagdipje hebben is niet zo gek en aan het einde van de werkweek hangen we waarschijnlijk allemaal vermoeid op de bank. Maar ben je langdurig vermoeid of echt uitgeput, dan is er misschien iets aan de hand. Zo kan het om endometriose, bloedarmoede of zelfs een depressie gaan.

10. Vaak plassen

Moet je tegenwoordig wel héél vaak naar het toilet? Schaam je niet, maar ga naar de huisarts. Overmatig urineren kan wijzen op problemen met je blaas. Vaak zijn die goedaardig, maar dat betekent niet dat je de klachten moet negeren.

11. Aanhoudende koorts

Heb je koorts, dan betekent dat dat je lichaam 'vecht' tegen een infectie. Hoe langer de koorts duurt, hoe zwaarder de infectie. Je zou zelfs ongemerkt hersenvliesontsteking kunnen hebben, of een infectie aan de urinewegen. Dr. David Bronson: "Heb je meer dan 39,4 graden koorts? Ga dan naar je dokter, echt." Ook de hoogte van je temperatuur telt mee: is die (een stuk) hoger dan normaal? Ga niet zelf experimenteren met geneesmiddelen, maar bezoek je apotheek of huisarts.

LEES OOK:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Little Things. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden