null Beeld

12x leuke dingen doen in Leeuwarden

Musea of festivals bezoeken, 'suppen' of varen met een sloep door de stad, cultuur opsnuiven of een dagje winkelen en een gezellig terrasje pakken; in Ljouwert kan het allemaal!

Ik woon nu ruim 20 jaar in Friesland, waarvan 15 jaar in Leeuwarden. Als geboren Limburgse kon ik in het begin moeilijk wennen aan het vlakke land en de op het eerste gezicht stugge Friezen. Maar nu kan ik zeggen dat ik van de stad en zijn inwoners ben gaan houden.

1. Varen

Wat ik mooi vind zijn de grachten en mooie singels die door de stad slingeren. Met een praam kun je door de gehele binnenstad varen. Voor de sportievelingen is het mogelijk om te 'suppen' door de grachten. Informatie over praamvaren, 'suppen' en nog veel meer kun je vinden op de site Leeuwardencityevents.nl.

2. Stadswandeling

Je kan met een gids een stadswandeling maken langs de 27 historische gebouwen zoals het Stadhouderlijk Hof, vroeger een heus koninklijk paleis, en onze eigen scheve toren de Oldehove.

3. Prinsentuin

Op mooie zomerse dagen is het goed toeven in de Prinsentuin, het stadspark van Leeuwarden. Overal zie je studenten, gezinnen en stelletjes heerlijk zonnen of picknicken op het gras onder een boom of langs de waterkant. Vroeger was de Prinsentuin een lusthof van de Friese Nassau's. Koning Willem 1 heeft het uiteindelijk aan de stad gegeven.

4. Jachthaven

Rondom het park ligt de mooiste jachthaven van Nederland. Vanaf je aanlegplek loop je zo de stad in. Het park is omgeven door water en in de zomermaanden kun je je naar de overkant laten varen door een voetgangerspontje.

5. Muziekkoepel

Midden in het park staat een fraaie muziekkoepel. Van oudsher wordt daar muziek gespeeld en nog steeds is er vaak van mei tot en met augustus op zondagmiddag live- muziek te beluisteren.

6. Poetryslam

Ook wordt in de Prinsentuin jaarlijks de Poetryslam gehouden. Dan komen dichters uit het hele land hun gedichten voordragen in een soort wedstrijdverband (slam).

7. Picknick

Tijdens een concert heerst er een gezellige relaxte sfeer. Op het gras rondom de koepel zitten mensen met een kleedje en een drankje en een hapje.

8. High tea in de Koperen Tuin

Wie niet van picknicken houdt kan in cafe/restaurant De Koperen Tuin op het terras met uitzicht op de parkvijver wat drinken of een uitgebreide high tea nuttigen. Ook voor een heerlijke lunch of diner kun je hier terecht.

9. Winkelen

In het centrum is het goed shoppen. Een aanrader is de Kleine Kerkstraat, in 2010 en 2013 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Voor kledingwinkels , kadoshops, chocolade en ijs, koffie, vis en nog veel meer.

10. Fries Museum

Voor liefhebbers van musea is er het Fries Museum, sinds vorig jaar in een splinternieuw modern gebouw aan het Wilhelminaplein. Het nieuwe museum werd feestelijk geopend door Prinses Maxima. Er zijn wisselende en vaste exposities over onder andere de Friezen en over Friesland. Er is ook een zaal gewijd aan Mata Hari, er zijn diverse oude kostuums en hedendaagse kunst kan je in de vaste exposities bekijken. Het Verzetsmuseum heeft zijn plek op de tweede verdieping van het gebouw. In het Fries Museum worden regelmatig workshops zoals edelsmeden of tekenen e.d georganiseerd. Speciaal voor de kinderen zijn er in de vakanties en ook in sommige weekenden activiteiten zoals de kinderkunstclub. Ook voor kinderfeestjes kun je er terecht. Openingstijden, actuele exposities of workshops kun je vinden op de site of op Facebook.

Overige musea in Leeuwarden zijn; Keramiekmuseum Princessehof, Natuurmuseum Fryslan, Museum de Grutterswinkel. Verder zijn er verschillende kunstgaleries.

11. Festivals

De laatste jaren worden er veel festivals in en om Leeuwarden georganiseerd. Zo is er het driedaagse Fries Straatfestival in mei, door de hele stad met theater en veel muziek

In Juni is er Cityproms met twee dagen klassieke muziek en in augustus kunnen de hardrockliefhebbers hun hart ophalen bij de festivals Cityrock en Into The Grave.

12. De Groene Ster

Even buiten de stad Leeuwarden ligt het recreatiegebied De Groene Ster. Het is een groen wandelgebied met stranden en zwem- en vaarwater. Sinds twee jaar wordt er in juli een "dorp" gebouwd waar je drie dagen lang veel bands kan zien, lekker kunt eten, workshops kunt volgen, projecten kan bekijken of lekker chillen met een drankje aan het water. Er heerst een relaxed sfeertje. Dit gebeuren heet " Welcome to the Village". Er zijn tickets voor een dag of voor het hele weekend te koop, met of zonder campingplek. Er zijn ook kartonnen tenten te huur op de camping.

Er is zoveel leuks te beleven in de Friese hoofdstad. Ik zal je regelmatig op de hoogte houden van nieuwtjes en de hoogtepunten uit het hoge Noorden!

Ook regioreporter worden voor Libelle? Meld je dan hier aan!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden