Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

13 dingen die je nóóit in de vaatwasser moet stoppen

Als je eenmaal een vaatwasser hebt, wil je eigenlijk nooit meer zonder. We zouden het liefst alles erin willen stoppen, maar helaas: sommige dingen vragen toch echt om een afwasborstel en zeepsop.

De vaatwasser is toch wel een van de beste uitvindingen van de afgelopen eeuw. Helaas is lang niet al het servies en keukengerei bestemd voor de afwasmachine. En ach, als je samen de afwas doet heeft het ook wel weer wat. Dit is wat je nooit in je vaatwasser zou moeten stoppen:

Advertentie

 • Een gietijzeren braadpan
  Als je een gietijzeren pan voor de eerste keer gebruikt, moet je die eerst voorbereiden door plantaardige olie er 5 minuten in te laten koken. Daardoor ontstaat een zwarte laag, dat de anti-aanbaklaag wordt. Als je de pan vervolgens in de vaatwasser zet, doe je al je werk teniet. In plaats daarvan kun je de pan boenen met zout en daarna afspoelen met warm water (zonder afwasmiddel!).
 • Houten keukengerei
  Het hete water en de hitte van het drogen zijn funest voor houten materiaal. De spatels kunnen zo krom trekken en hun vorm verliezen.
 • Houten snijplank
  Wat voor je spatels geldt, gaat ook op voor de houten snijplank. Door de warmte verliest de plank z’n glans en vervormt-ie. Maak ‘m daarom liever schoon met een klein beetje chloor en water.
 • De antieke borden van je overgrootmoeder
  Die ouderwetse borden met goudkleurige versieringen en bloemetjes staan heel gezellig, maar worden weggebeten door de hitte en het schoonmaakmiddel in de vaatwasser. Met beleid afspoelen dus en weg uit die machine.
 • De knoflookpers
  De knoflookpers is heel handig bij het koken, maar minder handig als je daarna gaat afwassen. Met de vaatwasser alleen wordt de pers niet goed schoon. De uitgeperste knoflook is plakkerig en blijft achter de gaatjes zitten. Was ‘m met de hand zodat je zeker weet dat-ie schoon is voor de volgende keer.
 • Een thermosfles
  Sommige thermosflessen zijn inmiddels vaatwasser-vriendelijk, maar lang niet allemaal. De vaatwasser maakt de isolatielaag kapot doordat er water tussen gaat zitten.
 • Potjes met etiketten
  Als je het jampotje wilt bewaren als het leeg is, moet je voordat je het in de vaatwasser stopt ontdoen van het etiket. Het etiket laat los in de vaatwasser en kan dan vastraken in het filter – wat kan leiden tot een duur geintje in de vorm van een reparatie.
 • Ieder aluminium kookgerei
  Al het kookgerei waarin aluminium is verwerkt, verkleurt je vaatwasser.
 • De kaasrasp
  Die heerlijke Parmezaan die je net over de pasta hebt geschaafd, zit waarschijnlijk nog tussen de gaatjes – zelfs na een rondje vaatwasser. Ga de kaasrasp daarom te lijf met sop en een sponsje.
 • Je dure messenset
  De scherpe messen kunnen ander materiaal van plastic beschadigen in de vaatwasser. Ténzij je een apart rekje hebt waar je de messen in kwijt kunt.
 • Koperen pannen, potten en mokken
  De kleur koper is hip en staat ook gewoon heel feestelijk. Als je dat graag zo wilt houden, kun je je koperen gerei het beste met de hand wassen.
 • Aangebrand kookgerei
  Als de aardappelschotel een zwart laagje heeft achtergelaten op je ovenschaal (overkomt de beste), heeft het geen zin om de schaal in de vaatwasser te parkeren. Dit vereist wat serieus schrob- en boenwerk. Wat je nodig hebt is wat vet, zuiveringszout en opgestroopte mouwen.
 • Het kristal
  Als je kristal hebt ben je er waarschijnlijk voorzichtig mee – en terecht. In het hete water kan het kristal beschadigen en dof worden. Check de gebruiksaanwijzing van de fabrikant; sommige kristallen voorwerpen kunnen wel mee de vaatwasser in. Zorg er dan in ieder geval wel voor dat het stevig vaststaat tussen de rest van het servies.

De beste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief via Libelle.nl/nieuwsbrief

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien