null Beeld

13 redenen om de supergezonde vrucht okra te eten

Okra is een vrucht die vooral wordt gebruikt in de Zuid-Amerikaanse en Indiase keuken. Maar vanaf vandaag wil jij die vrucht ook in jouw gerechten gebruiken. En wel om déze 13 redenen. 

Online redactie Libelle

Okra is een vrucht, maar wordt vaak een groente genoemd. Dat komt omdat okra, ook wel jambo of gombo, een onrijpe vrucht is en nog vrij licht is van smaak. Je zou de okravrucht kunnen vergelijken met een pittige sperzieboon of aubergine. Daardoor kan hij makkelijk bereid worden als groente. Okra wordt dan ook vaak gebruikt in hartige gerechten.

Voordelen

Okra is geen onderdeel van de Nederlandse keuken en wordt hier dan ook niet vaak gebruikt. Zonde! Want dit kleine, groene vruchtje heeft heel veel in zijn mars. Wij zetten een paar voordelen van deze 'groente' voor je op een rijtje.

1. Voedingswaarde

Okra is hartstikke rijk aan voedingsstoffen. Vooral als het rauw wordt gegeten. Zo zitten er veel mineralen, vezels en vitaminen in deze vrucht. Het is vooral rijk aan vitamine B, C en K.

2. Diabetes

Omdat er veel vezels in okra zitten, is deze vrucht een goede stabilisator van de bloedsuikerspiegel. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat de opname van suiker vermindert.

3. Borstkanker

Er zijn onderzoeken die aantonen dat het eten van okra de kans op borstkanker vermindert. Zo zou een stofje in okra zorgen voor maar liefst 63% minder borstkankercellen. Er zijn mensen die hier vraagtekens bij zetten. Maar baadt het niet dan schaadt het niet, toch?

4.  Zwangerschap

100 gram okra bevat maar liefst 22% van de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. En laat foliumzuur nou helpen bij het voorkomen van zwangerschapsproblemen.

5. Vermoeidheid

De zaden die in een okravrucht zitten, verlagen het melkzuur en de ureum stikstof in het bloed. Dat klinkt een beetje technisch, maar waar het op neerkomt, is dat je je hierdoor minder vermoeid voelt.

6. Darmen

Okra kan als een natuurlijk laxeermiddel werken. Het is dan ook belangrijk dat je er geen kilo's van eet. Maar dit betekent wel dat okra je darmen helpt te reinigen. In de okravrucht zit een slijmachtige, plakkerige stof die je darmen smeert bij de ontlasting. En daarbij voeden de vezels in okra de goede darmbacteriën, wat dan weer goed is voor je darmflora.

7. Antioxidanten

Okra zit bomvol antioxidanten en die doen wonderen voor van alles en nog wat. Zo ondersteunen ze een mooie huid en een gezond hart én beschermen ze de hersenen tegen veroudering.

8. Ogen

Ook het stofje betacaroteen zit in de okravrucht. Dit stofje ondersteunt niet alleen de huid, maar zorgt er ook voor dat ons zicht minder snel achteruit gaat naarmate we ouder worden.

9. Botten

De botten in ons lijf blijven extra gezond door veel vitamine K. En laat de okravrucht nou boordevol vitamine K zitten. Daarbij is vitamine K goed voor de bloedstolling. Win-win dus.

10. Caloriearm

We hebben nog meer goed nieuws voor je: per 100 gram okra krijg je slechts 30 calorieën binnen. Deze 'groente' is dus ideaal voor wie wat gezonder wilt leven of een paar kilootjes kwijt wilt.

11. Ontstekingsremmend

Een portie okra bevat ruim een derde van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. En dit stofje werkt ontstekingsremmend en ondersteunt ons immuunsysteem. Iets wat je vandaag de dag wel goed kunt gebruiken.

12. Veelzijdig

Okra is misschien geen ingrediënt dat je dagelijks gebruikt, maar geen zorgen. Het is namelijk vrij makkelijk te bereiden en de okra is in te zetten voor talloze gerechten. Je haalt deze 'groente' in de toko. Zorg ervoor dat de okravruchten mooi groen (of rood) van kleur zijn en geen bruine vlekken hebben. Vervolgens kun je deze vrucht op veel manieren toepassen. Zo kun je hem in stukjes snijden en gebruiken als pittige bite in een curry of stoof. Je kunt hem door soepen heen pureren. Maar ook is de okra ideaal te gebruiken in ragouts. De slijmachtige substantie die de vrucht bezit, is perfect als bindmiddel. En ook gefrituurd of gegrild is de okra heerlijk.

13. Lekker

Misschien nog wel het belangrijkste als je iets eet, is dat het lekker is. Smaken verschillen, natuurlijk. Maar toch is okra een 'groente' die bij veel mensen in de smaak valt. Dat komt doordat okra niet sterk van smaak is, maar enkel licht pittig is. Het is dan ook een perfect ingrediënt in smaakvolle gerechten die iets meer vulling nodig hebben of een beetje pit kunnen gebruiken.

Ook kurkuma is zo'n wondermiddeltje. Weet jij al wat de gezondheidsvoordelen van deze specerij zijn? Libelle's Anne-Flore legt het je graag uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Culy, A healthy life. Beeld: Getty Images.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden