null Beeld

160 diertjes in kerststal Sint Jan van den Bosch

Het begon 50 jaar geleden met een poesje. Inmiddels telt de Kerststal van de Sint Jan in de Bosch 160 diertjes.

marianvisservanklaarwater

Dit jaar mocht iconenschilder Geert Husstege dit beeldend kerstverhaal ontwerpen. Geopend op 8 december is de kerststal te zien tot 2 februari.

“Het betreft een 50 jarige traditie,” vertelt Angelique, de vrouw van ikonenschilder Geert Hűsstege, enthousiast. “Deze begon door een opgezette overreden poes bij de kerststal te plaatsen. Al snel kwamen er meer dieren. Maar dat is niet de enige reden. De kerststal dankt haar ontstaan aan dierenvriend Sint Franciscus, de naamgever van onze huidige paus.”

Pauw als teken van eeuwig leven

Ze wijst op een mooie blauwe pauw. “Hij staat symbool voor eeuwig leven. En zie je die uil? Hij duidt op wijsheid. We hebben hem geplaatst bij het huis van Abraham. Hij is zowel de stamvader van de Joden, als de Christenen, als de moslims. Weet je dat ze allemaal het zelfde boek als basis hebben, namelijk: het Oude Testament. Daarom beginnen we de Kerststal in het Oude Testament, gaan dan naar het leven van Jezus en eindigen met het toekomstvisioen van Johannes op Patmos. Daaruit bleek dat het goede het kwade zal overwinnen.”

Panter en bokje

Opeens zie ik een panter en een bokje. Als teken van vrede staan ze naast elkaar. Op een bordje lees ik dat het hier gaat om de Bijbelpassage van Jesaja, een profeet die leefde in de 8e eeuw voor Christus. Jesaja wees op de komst van Jezus “Zie, de maagd zal zwanger worden en een zoon ter wereld brengen en men zal Hem noemen: Emmanuel, God-met-ons.” (Jesaja hoofdstuk 7, vers 14) Jezus zou vrede en gerechtigheid brengen. “Een panter vlijt zich dan neer bij een bokje.”

Liefde

Ik vang woorden op van mensen die ook in eerdere jaren de kerststal bezochten. Ze vinden hem dit jaar mooier, beeldender, levendiger. Meer emotie, warmte, liefde. Angelique grinnikt bescheiden. “Weet je, door hun ouderdom kregen de poppen strakke gezichten. Nu maakte beeldend kunstenares Anita van der Kam bijna levensechte poppen met vriendelijke gezichten.”

50 vrijwilligers

We zien de drie wijzen op weg naar de geboortegrot door het volgen van de ster. We lezen alle woorden waarmee Jezus wordt aangeduid. Letter voor letter uit hout gesneden door een vrijwilliger die hier maandenlang aan werkte. Zoals de vele andere vrijwilligers hier vanaf augustus aan werkten. “We hebben het met veel liefde en plezier gedaan”, zegt vrijwilliger Jacques Kradolfer.

Steen uit Bethlehem

Dan komen we in het hart van de kerststal: de door Geert geschilderde kersticoon. Daarvoor ligt een steen uit de geboortegrot van Bethlehem. Schuin daartegenover kijken vosjes vertederend naar de geboorte van de Mensenzoon. En naar ons: Alsof ze willen vragen: “Nou, wat vind je ervan?”

Wat we ervan vinden? Mooi, lief, hoopvol en warm. Echt een aanrader!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden