null Beeld

200 jaar Duitse sagen

Met feesten, tentoonstellingen, theater en kunst viert de Duitse Sprookjesroute het jubileum 200 jaar Duitse Sagen. De feestelijke start onder het motto ‘Sagenhaft’ vindt op 25 juni 2016 in Hamelen plaats. Uit die stad is namelijk de bekendste sage afkomstig: die van de rattenvanger van Hamelen.

Online redactie Libelle

Es war einmal…

...Een tijd, waarin lelijke kikkers in mooie prinsen veranderden en een geheimzinnige speelman een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Hamelen achterliet. Deze rattenvanger kwam naar Hamelen om de rattenplaag te bestrijden. De bevolking prees hem en beloofde een betaling. Hij lokte de ratten met een fluit en liet ze verdrinken in de Wezer. Omdat het stadsbestuur weigerde te betalen, keerde hij terug toen de inwoners in de kerk zaten, speelde fluit en lokte 130 kinderen mee die allen verdwenen. Ook de gebroeders Grimm waren gefascineerd door deze sage en namen de kinderuittocht van Hamelen in hun verzameling op. De uitgave van deze verzameling van maar liefst 600 sagen bestaat nu 200 jaar. Van 2016 tot 2018 wordt dit overal langs de Sprookjesroute gevierd.

Startsein jubileum in Hamelen

Het jubileum wordt op 25 en 26 juni in Hamelen met een sprookjesachtig programma ingeluid: gratis avontuurlijke rondleidingen, het rattenvanger-openluchttheater, de populaire Weserbergland-musicals RATS en Münchhausen, de legenden Robin Hood uit Engeland en Wilhelm Tell uit Zwitserland en Hercules uit de Duitse stad Kassel, sprookjes- en sagenfiguren die samenkomen in een mash-up. In het museum in Hamelen is van 24 juni tot en met 19 februari 2017 de tentoonstelling ‘De sagenwereld van de gebroeders Grimm’ te bewonderen. Bezoekers van Hamelen kunnen in het zomerseizoen elke zondag om 12 uur de rattenvanger-openluchttheaters en elke woensdag om 16.30 uur de musical RATS bezoeken. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op: www.grimm-jubiläum.com

De 9 steden van Nedersaksen

Hamelen vormt samen met de steden Braunschweig, Celle, Goslar, Göttingen, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel het samenwerkingsverband de 9 steden Nedersaksen. Allemaal steden met een prachtige middeleeuwse sfeer, net over de grens en daarmee een ideaal voor een weekendje weg. Meer informatie op www.9cities.de/en/

- Dit artikel is geschreven door onze regioreporter Anke Dorenbos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden