null Beeld

3 dingen die je nek je vertelt over je gezondheid

Wist je dat alleen al het kijken naar je nek je kan helpen met het opsporen van gezondheidsproblemen? Je nek zegt meer over je gezondheid dan je denkt.

Ga voor de spiegel staan en kijk eens goed naar je nek. Zie je vreemde knobbels of hobbels, veranderen je aderen of zie je iets anders geks? Ga bij twijfel altijd naar de dokter.

1. Zichtbare knobbel

"De schildklier kan vergroot zijn of knobbels bevatten. Dit zou kunnen duiden op een schildklierziekte", legt dr. Rutger Verhoeff uit. Schrik niet gelijk, want de overgrote meerderheid van schildklierknopen of massa's zijn goedaardig. Als je ook last hebt van een van deze symptomen, dan kun je het beste een arts raadplegen.

2. Een uitpuilende ader

Normaal gesproken zou je aderen niet duidelijk kunnen zien, al kan dit wel gebeuren als je bijvoorbeeld aan het sporten bent. Heb je ook in rust een duidelijk opgezwollen nekader? Dan kan dit duiden op een vena cava superior syndroom. In dit geval is er sprake van een gedeeltelijke of volledige afsluiting van het bloedvat dat het bloed afvoert uit het hoofdhalsgebied en de armen naar het hart.

3. Gezwollen lymfeklier

"Ook kunnen in de nek lymfeklieren gezwollen zijn als gevolg van een infectie of kwaadaardigheid", gaat dr. Rutger verder. Lymfeklieren zijn normaal ongeveer 1,5 centimeter, maar soms worden ze groter dan golfbal. In dat geval moet je ze laten onderzoeken. Deze grote knobbels kunnen duiden op een HPV-gerelateerde kanker, ook wel mondkanker genoemd.

Dr. Rutger legt uit wat de symptomen zijn van een schildklierprobleem:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden