3 x rode biet op het bord
Rode biet: wie kent 'm niet? Deze knol heeft niet alleen een prachtige kleur en een heerlijke aardse smaak, maar is ook rijk aan vitaminen en mineralen. En dat is precies wat we nu nodig hebben. Hierbij drie heerlijke recepten met rode biet om de hele winter mee te variëren.
Salade met rode biet en geitenkaas
Kook de rode bieten gaar. Snijd ze vervolgens in dunne plakken. Bedek vier borden met spinazie en leg de plakjes rode biet er bovenop. Verkruimel vervolgens zachte geitenkaas over het gerecht en besprenkel de salade met een dressing gemaakt van 2 eetlepels balsamicoazijn, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels notenolie, zout en versgemalen peper.
Risotto met rode biet
Verhit een 50 gram boter in een koekenpan en fruit hierin een minuutje een ui. Optioneel bak je meteen wat spekreepjes erbij. Wil je liever een vegetarische risotto, dan laat je dit achterwege. Voeg de rijst toe en schenk er 150 ml droge witte wijn bij. Voeg daarna groente- of vleesbouillon toe zodat de rijst net onder staat. Als de rijst alle bouillon heeft opgenomen, voeg je weer een scheut bouillon toe. In totaal gebruik je een liter bouillon. Blijf regelmatig roeren. Voeg tot slot blokjes gekookte of geraspte rode biet toe. Breng daarna op smaak met peper en zout. Serveer met een salade van rucola.
Stamppot van bieten
Natuurlijk leent rode biet zich ook uitstekend voor een lekkere stamppot. Kook daarom 500 gram in blokjes gesneden biet met wat blokjes aardappel gaar. Giet af en stamp fijn met 125 ml zure room, zout en vers gemalen peper. Schep er vervolgens een gesnipperde rode ui door en 100 gram rozijnen. Serveer hierbij stoofvlees of een lekker visje.
- S M A K E L I J K -