null Beeld

30 minuten bewegen: zo doe je dat!

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen ligt op 30 minuten. Dit betekent dat wij minimaal 30 minuten per dag intensief moeten bewegen om een goede gezondheid te behouden. En zo doe je dat.

Denise van den Brand

Iedere vorm van beweging is goed, maar de norm van 30 minuten beweging per dag is gebaseerd op redelijk intensieve beweging.

Schoonmaken

Heb je veel achterstallige huishoudklussen? Goed nieuws: klussen en schoonmaken behoren ook tot de categorie bewegen. Het huis grondig schoonmaken vergt aardig wat inspanning. Je bent namelijk continue in beweging. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Wandelen

Een van de makkelijkste manieren van bewegen is wandelen. Wandelen tijdens je lunchpauze, een avondwandeling met je partner of lopen met de hond; een wandeling kan altijd en overal. Om het meeste uit je wandeling te halen, kun je het niveau iets aanpassen. Dit doe je door tijdens de wandeling je spieren aan te spannen. Dit houd je een paar seconden vol. Vervolgens ontspan je weer. Als je dit regelmatig doet, worden je spieren sterker. Ook kun je het tempo verhogen als je loopt. Probeer stevig door te stappen in plaats van te slenteren.

Fietsen

Vervang je auto voor een fiets. Dit is een goedkoop en gezond alternatief. Ritjes naar de supermarkt, naar je vriendinnen of misschien zelfs wel naar je werk zijn geschikte momenten om je fiets uit de schuur te halen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen adviseert om minimaal drie keer tien minuten achter elkaar te bewegen. Met een fietstochtje kom je dus al snel aan je dagelijkse portie bewegen. Ideaal toch?

Fitbreaks

Fitbreaks zijn kleine beweegoefeningen die je heel de dag door kunt doen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift op je werk. En vermijd de roltrap op stations. Probeer ook eens wat vaker naar je collega's te lopen in plaats van dat je ze een e-mail stuurt. Of strek geregeld even je benen door bijvoorbeeld thee of koffie te halen. Het zijn kleine dingen, maar die zorgen er wel voor dat je heel de dag door beweegt.

Tip: houd iedere 2 uur een fitbreak!

Korte oefeningen

De onderstaande oefeningen kun je ook tijdens je fitbreaks doen. Het zijn simpele oefeningen die je vrijwel overal kunt doen. Handig voor op het werk!

null Beeld

null Beeld

null Beeld

null Beeld

null Beeld

null Beeld

Bron & beeld: Pinterest

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden